sâmbătă, 21 februarie 2009

"Vreau s-o învăţ pe Iris să iubească"

El luptă pentru şansa de a-şi întemeia o familie. Ea se zbate pentru ca fetiţa ei de numai 4 ani să înveţe să-şi iubească familia. Amândoi au înţeles că nu pot face acest lucru singuri şi au cerut ajutor. Dansând. Au urcat pe scenă alături de partenerii lor celebri şi au lăsat deoparte timiditatea, stresul de a fi în lumina reflectoarelor şi, poate, propria nepricepere. Acum, Doina şi Vasile au nevoie de voturile telespectatorilor pentru a putea să mai lupte pe scena de la "Dansez pentru tine".

Doina Ocu din Bucureşti dansează pentru a-şi împlini visul de a putea comunica cu Iris, fiica ei. "De când Iris a fost diagnosticată cu autism infantil, în urmă cu doi ani, m-am gândit că e imposibil să nu pot face nimic pentru fetiţa mea, să nu o pot ajuta să descopere lumea în care trăim şi de care ea este acum, din păcate, atât de departe", ne-a mărturisit Doina. O boală care îi condamnă pe micuţi să trăiască într-o lume a lor, străini de toţi cei care ar putea să le fie prieteni, acesta este autismul infantil. "O iubesc pe fetiţa mea aşa cum este, toată, şi nu mi-aş dori un alt copil. Aş vrea însă ca şi ea să poată să simtă dragostea noastră. Ştiu că acest lucru este posibil".

Terapia fetiţei poate dura 3 ani

Răspunsul pentru Iris este terapia ABA, o terapie comportamentală care îi ajută pe copiii diagnosticaţi cu autism infantil să înveţe. "Iris ar putea să înveţe să vorbească, să se joace cu jucăriile, să exprime durerea şi bucuria şi, ce e mai important, ar putea să înveţe ce înseamnă dragostea. Am văzut copii
care au fost recuperaţi cu ajutorul acestei terapii, în 2-3 ani, şi care au devenit copii normali", ne-a spus tânăra de 26 de ani, care se pregăteşte intens alături de partenerul ei de dans, Cosmin Stan, pentru duelul de vineri seară.

Vasile îşi doreşte o casă pentru iubita lui, Petruţa

Pentru Vasile Niţă din Bucureşti ideea de familie se confundă cu centrul de plasament în care şi-a petrecut toată copilăria şi adolescenţa.

"Nu mi-am cunoscut niciodată mama, care a murit la vârsta de 21 de ani, lăsând în urmă cinci copii", ne-a spus tânărul de 24 de ani, care dansează alături de Alina Crişan pentru a-i oferi iubitei sale
un acoperiş deasupra capului şi pentru şansa de a-şi întemeia o familie.

"Pentru oamenii ca mine şi ca Petruţa, adică pentru cei care părăsesc centrele de plasament după ce împlinesc 18 ani, nu există prea multe şanse. Trebuie să renunţăm la visurile noastre pentru a ne plăti chiria, iar asta în cel mai bun caz, pentru că cei mai mulţi ajung din nou pe stradă".

"Vrem să avem copiii noştri!"

Vasile a avut şansa unei locuinţe sociale, pe care o împarte acum cu alţi foşti colegi de la centrul de plasament, şi a putut să-şi continue studiile la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Cu Petruţa însă, viaţa nu a fost atât de generoasă. "Prietena mea a renunţat la şcoală şi munceşte de dimineaţă până seara într-o legătorie ca să plătească chiria. Aş da orice ca să o văd lângă mine, sub acelaşi acoperiş, şi ca să ştiu că ne putem întemeia împreună familia pe care ne-o dorim atât de mult. Vrem să avem copiii noştri, dar nu vrem ca ei să treacă prin ceea ce am trecut noi atâţia ani", a mai spus Vasile.