Celebrul Stradivarius Elder Voicu este expertizat azi de comisia de specialisti, numita de ministrul culturii, Adrian Iorgulescu. Analizarea viorii se face doar de experti romani, la sediul Muzeului National de Arta.
Conform declaratiei violonistului Gabriel Croitoru, astazi se stabileste daca vioara Stradivarius Elder Voicu este originala sau nu. Instrumentul urmeaza sa fie expertizat de o comisie formata doar din specialisti romani, contrar a ceea ce s-a zis pana acum, si anume ca din echipa vor face parte si experti straini. Comisia de specialisti români va da rezultatul expertizarii viorii pâna pe 10 aprilie.
Comisia este formata din violonistii Stefan Gheorghiu si Gabriel Croitoru, lutierul Pavel Onoaie, expertul în patrimoniu mobil
Cristian Cezar Marin si reprezentanti de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Muzeul de Arta.
Nu s-au mai dorit experti straini
Membrilor comisiei le revine sarcina de a atesta autenticitatea viorii, predate de catre Fundatia Internationala „Ion Voicu“ Muzeului National de Arta al României, ca fiind vioara Stradivarius Elder, datand din 1702.
In urma cu noua zile, Adrian Iorgulescu, ministrul culturii, era in cautare de lutieri din strainatate pentru a realiza expertiza Stradivariusului. La acea data, Iorgulescu ii nominalizase, ca facand parte din echipa, pe lutierul Pavel Onoaie din Cluj, un alt lutier din Reghin, pe violonistii Gabriel Croitoru si Stefan Gheorghiu si anunta ca isi mai doreste doi specialisti de peste hotare. „Vom chema si doi experti din strainatate sa ne lumineze cu expertiza lor“, spunea atunci Iorgulescu. Acum, se pare, insa, ca s-a razgandit si considera ca romanii sunt de-ajuns. Si dirijorul Cristian Mandeal, dar si violonistul si profesorul Stefan Gheorghiu declarau, în cursul lunii martie, ca o expertiza serioasa a viorii nu se poate face în România, ci doar la Londra sau Paris.
Expertiza dureaza o jumatate de ora
Dupa expertiza, instrumentul va fi evaluat, apoi clasat si asigurat. Ulterior, vioara va fi acordata, prin concurs, unui tanar violonist roman pe o perioada de 5 pana la 7 ani. Adrian Iorgulescu a decis modificarea limitei de vârsta pentru tinerii care vor participa la concursul pentru Stradivarius. Schimbarea vârstei de la 35 la 45 de ani este motivata de interventia violonistului Gabriel Croitoru, care a cerut sa intre în posesia instrumentului pe baza concursului câstigat în 1998.
In prezent, instrumentul, restituit statului de familia lui Ion Voicu pe data de 9 martie 2007, se afla intr-un depozit al Muzeului de Arta al Romaniei, unde este foarte probabil sa se desfasoare tot procedeul de astazi. Violonistul Croitoru ne-a spus ca nu este vorba despre o expertiza, ci o contraexpertiza, care nu dureaza mai mult de o jumatate de ora, a celei realizate in momentul in care vioara a intrat in tara, in urma cu peste 50 de ani. Cum se explica faptul ca pana acum s-a vorbit doar despre expertiza viorii si niciodata despre contraexpertiza? Gabriel Croitoru ne-a spus ca, pur si simplu, cei de la MCC „nu si-au dat seama ca au hartiile. Probabil ca au avut probleme cu departamentele, cu clasarea actelor, nu stiu cum se explica.“ Croitoru a tinut sa ne asigure ca procedeul de astazi dureaza foarte putin si nu este unul complicat. „Pe baza fotografiilor, o masuram, vedem daca seamana si atat, e simplu“, a spus violonistul.
«Nu il ascultati pe Croitoru, ci pe mine!»
Spre deosebire de Croitoru, Iorgulescu a spus ca nu azi se va face expertiza, ci „pana la sfarsitul acestei saptamani“. „Si nu il ascultati pe Croitoru, ci pe mine, e vorba de o autentificare“, a punctat ministrul. Dupa care, ocupat fiind, ne-a inchis telefonul, inainte de a apuca sa il intrebam daca, intr-adevar, lucru foarte greu de crezut, ministerul nu avea habar ca acel act de expertiza exista la sediul MCC.