joi, 19 februarie 2009

Labirintul cu tentaţii din capitala culturală Sibiu

Luna februarie este aglomerată în evenimente

Artele îşi intersectează formele de expresie la Sibiu. Nucleu al culturii pentru un an, oraşul s-a transformat într-un labirint de tentaţii printre care este uşor să te rătăceşti. Ziarul Adevărul îşi asumă rolul de ghid pentru turiştii debusolaţi de avalanşa de evenimente.

Toate drumurile duc la Sibiu, Capitală Culturală Europeană în 2007. Lucru bine de ştiut, pentru că, dacă veniţi cu maşina, la intrarea în oraş nu este instalat niciun banner care să anunţe acest lucru. Lacuna informativă este remediată de steguleţele care împodobesc străzile. Bine ar fi să cunoaşteţi cât de cât locurile, pentru că nu veţi avea ocazia să fiţi îndrumaţi către obiectivele istorice şi culturale de… indicatoare.

Locuri de promenadă

Pentru a vizita centrul istoric, vă recomandăm să mergeţi pe strada Nicolae Bălcescu, închisă traficului auto. Bănci, cafenele, restaurante, fast-food-uri, magazine cu îmbrăcăminte, încălţăminte sau parfumuri de marcă sunt la tot pasul. Printre ele, şi cele care vă oferă suveniruri cu Sibiul sau obiecte tradiţionale săseşti. Dacă preferaţi o rută mai liniştită, atunci promenada de-a lungul celei de-a treia centuri de fortificaţie a vechii cetăţi este ceea ce v-ar putea satisface dorinţa. Vechile ziduri de apărare şi turnurile s-au păstrat foarte bine, iar la capătul acestora ajungeţi la vestita „Sală Thalia", unde susţine concerte Filarmonica din Sibiu. De aici, puteţi merge către inima
cetăţii, în Piaţa Mare, unde se află primăria, dar şi palatul construit pentru baronul Samuel von Brukenthal, între 1778 şi 1788.

Evadare în cramele burgului

„Sibiul Vechi", „Union", „Crama Ilena", „Imperium" sau „Casa Ardeleană" sunt doar câteva dintre cramele renumite din Sibiu. Stilul
retro se adaptează perfect încercărilor de a reface atmosfera de acum câteva sute de ani, reuşita fiind asigurată de boltele şi zidurile din cărămidă, lăsate la „roşu" sau văruite. În cramele cu meniu tradiţional, cei interesaţi pot asculta melodii „de inimă albastră", iar în baruri răsună acordurile muzicii anilor ’60-’70. Ca în orice oraş universitar, studenţii au şi ei locurile lor: „Chill Out Café", "Crama Naţional", "Student Café" sau "Spielplatz Kaffe und Musik".

Şantier „cultural" european

Sibiul este, şi la această oră, un şantier. Se înlocuiesc conducte, se schimbă sistemul de iluminat public cu unul care recreează atmosfera de burg medieval. Oamenii lucrează ca pe la noi. Utilajele stau, iar ei se odihnesc… că munca e pentru maşini... De lucru mai este şi la faţadele clădirilor din centrul istoric. Municipalitatea a investit masiv la acest capitol, dar încă există clădiri care suferă la capitolul estetică. Chiar şi agenţia CFR, care ar trebui să ofere servicii
specifice turiştilor, este închisă.

Informaţii în română pentru străini

Atracţia principală a Sibiului cultural este, de departe, muzeul Brukenthal. Reîntoarcerea „acasă" a colecţiei baronului Samuel von Brukenthal, precum şi organizarea unor expoziţii cu lucrări de o deosebită valoare au mărit numărul turiştilor care au călcat pragul muzeului. La intrarea în muzeu există un info-desk, digital, care conţine o mulţime de informaţii despre muzeu, din păcate numai în limba română. Colecţia de pictură europeană a baronului Samuel von Brukenthal conţine 1.200 de opere ale principalelor şcoli de pictură europeană din secolele XV-XVIII. Biletul de intrare costă 12 lei/persoană sau 8 lei/persoană pentru grupuri de minimum 10 persoane. Pensionarii, elevii, studenţii şi militarii au reducere, un bilet pentru ei fiind de numai 3 lei.

Satul românesc de la Dumbrava Sibiului

În Pădurea Dumbrava, la 4 km de Sibiu, a fost organizat, începând din 1963, un muzeu în aer liber, pe o suprafaţă de 96 ha, şi un circuit expoziţional de 6 km. Muzeul prezintă monumente originale reprezentative pentru satul românesc: case aduse din diferite părţi ale ţării, cu interioare ce conservă spiritul tradiţional, instalaţii industriale. Nu este uitată nicio activitate specifică satului românesc: agricultura, creşterea animalelor, apicultura, pescuitul sau vânatul. La Dumbrava Sibiului aveţi ocazia să vedeţi cea mai mare colecţie de mori din ţară. Tarifele de acces sunt de 15 lei/persoană şi 4 lei/elev sau student. Pentru cei care doresc să facă un tur nocturn (între 19.00 şi 3.00), preţul biletului este de 20 de lei/persoană, cu reducere la 5 lei pentru elevi şi studenţi.