Anul trecut, festivalul de la Mons a dat lovitura. A mai facut un pas pe treapta prestigiului. Juriul a acordat premiul sau productiei sud-africane "Tsotsi" care, peste numai cateva zile, avea sa castige Oscarul pentru cel mai bun film strain. Marcel Iures, membru in echipa de judecatori de atunci, nu este strain de impunerea acelei creatii. Performanta nu are cum sa se repete la aceiasi parametri, dar nu este imposibil ca flerul juratilor sa functioneze si de data aceasta, exersandu-se pe seama candidatilor la alte premii, din afara, deloc de neglijat, cum sunt Cesarurile. Printre cele 13 titluri ale competitiei Festivalului filmului de dragoste se afla si "Lady Chatterley", al regizoarei franceze Pascale Ferran.
Aceasta noua adaptare a romanului lui D.H.Lawrence este nominalizata la principalele categorii ale apropiatelor premii Cesar, Cel mai bun film si Cea mai buna regie. Ramane de vazut daca juriul de aici o va lua inaintea specialistilor din tara vecina. Cine stie... Oricum, in ceea ce priveste soarta de aici, de la Mons, a regizoarei franceze revenite pe platouri dupa o absenta de zece ani, ea depinde si de cineva din Romania, pentru ca si in acest an, un actor din ai nostri, mai exact o actrita, Medeea Marinescu, a fost invitata sa decida asupra premiilor, alaturi de nume de rezonanta, precum Alexandra Stewart, actrita lui Truffaut, Lelouch, Polanski sau belgianul Olivier Gourmet, lansat de filmele fratilor Dardenne care i-au adus si un premiu, la Cannes, pentru Le fils, Daniel Duval, stiut spectatorilor nostri din filmul lui Haneke "Ascuns".
Medeea este foarte cunoscuta in comunitatea franceza din aceste locuri, dupa excelenta primire a comediei romantice "Va gasesc fermecator" (Je vous trouve tres beau), de Isabelle Mergault, unul dintre marile succese ale anului 2006 in Hexagon (peste 3 milioane de spectatori), dovedit si de cele trei nominalizari la Cesaruri. Juriul va avea de ales intre productii ce vin din Europa, America Latina, Africa, Australia (un autor de numai 21 de ani, Murali K. Thalurri), SUA, cea din urma tara fiind reprezentata de un nume apropiat cinefililor care au frecventat festivalul nostru Transilvania: este vorba de Julie Delpy, de data aceasta concurenta in calitate de autoare a filmului "Two Days", ai carui interpreti sunt propriii ei parinti.