joi, 19 februarie 2009

Control inopinat contra cost

Impunerea unor tarife cuprinse intre 0,005 si cinci euro pentru fiecare animal controlat de inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a provocat ieri proteste si din partea companiilor care activeaza in industria carnii. Aceasta dupa ce, saptamana trecuta, autoritatile se confruntasera cu contestari din partea patronilor din industria viei si vinului.

Conducerea Asociatiei Romane a Carnii (ARC) sustine ca ordinul ANSVA care se refera la controlul efectuat de inspectorii Autoritatii in unitatile din sectorul produselor alimentare
de origine animala ar putea avea drept consecinta chiar scumpirea artificiala a alimentelor.
Actul normativ stabileste ca abatoarele, unitatile de transare a carnii, firmele de procesare a carnii si laptelui, precum si cele care produc peste si produse
din peste trebuie sa achite tarifele pentru controale, in baza unui contract.

“O schema 100% romaneasca”

“Ordinul 11 incearca sa prelungeasca si dupa aderare o schema ciudata, 100% romaneasca, de percepere de biruri. Contractul-tip prevede obligatia prestatorului de a incasa bani si a beneficiarului de a plati, in caz contrar nu poate functiona. Controlul oficial in orice tara normala inseamna ca inspectorul viziteaza periodic, neanuntat, unitatile, constata situatia si, la nevoie, impune sanctiuni si masuri corective”, au declarat ieri oficialii ARC.
Totodata, producatorii din industria alimentara sustin ca ANSVA a programat negocieri privind ordinul cu patronatele de profil luni, 12 februarie, desi actul a aparut deja in Monitorul Oficial, pe 7 februarie.
Potrivit presedintelui ARC, Sorin Minea, ordinul “nu are nici o legatura” cu regulamentul european pe care il transpune, iar tarifele stabilite sunt peste cele practicate in spatiul comunitar. El a precizat ca patronatele aveau o serie de observatii privind ordinul, cum ar fi plata unui tarif pentru fiecare control, si nu in functie de cantitate sau acceptarea prezentei permanente a unui medic
veterinar in abatoare, dar nu si in unitatile de procesare.

Posibile disponibilizari

Aplicarea actului normativ, pe langa influentele asupra pretului final al produselor si asupra profiturilor companiilor de profil, ar putea avea si efecte negative in plan social, avertizeaza presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.
“Daca ordinul se va aplica in forma sa actuala, automat vor creste costurile de productie si, implicit, produsele romanesti nu vor mai putea face fata concurentei celor din import. Astfel, patronii vor fi nevoiti sa recurga la disponibilizari de personal”, spune Frumosu. El a precizat ca, in nici un caz, obligativitatea controalelor sanitar-veterinare nu se justifica in cazul unei fabrici de zahar sau de bere, de exemplu.
Atat sindicatele, cat si patronatele au propus, inca din luna decembrie a anului trecut, o serie de modificari ale actului normativ, care insa nu au fost luate in seama de autoritati. “Nu este exclus ca, tot intr-un demers comun cu patronatele din domeniu, sa solicitam schimbarea presedintelui ANSVA”, a concluzionat liderul sindical.

ANSVA sustine ca nu are bani

Ordinul este contestat si de patronatele din industria laptelui, dar si de reprezentantii producatorilor din alte sectoare vizate. Obiectii similare au fost ridicate si de companiile din industria vinului, care au actionat in instanta ANSVSA pentru un ordin care stabilea tarifele in cazul unitatilor din sectorul non-animal (bere, vin, margarina, panificatie).
Presedintele ANSVA, Marian Avram, a replicat ca tarifele impuse firmelor din industria alimentara pentru controale ar putea fi eliminate daca vor fi asigurate de la bugetul de stat sumele pentru plata celor 260 de inspectori implicati in aceasta activitate. “Noi am facut o cerere oficiala la premier ca Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor sa angajeze un numar de 260 de inspectori care sa efectueze aceste controale si sa fie platiti de la bugetul de stat. Înca nu am primit un raspuns oficial, dar, daca se va aproba, atunci tarifele pe care le platesc producatorii ar putea fi eliminate”, a spus Avram.
In cursul zilei de astazi, ne-a declarat Avram, vor avea loc consultari cu reprezentantii patronatelor pe tema prevederilor actului normativ. “Toate posibilitatile sunt deschise”, a afirmat el, intrebat fiind daca, in ultima instanta, ar fi dispus sa modifice ordinul. Totusi, presedintele ANSVA sustine in continuare ca actul normativ este in conformitate cu reglementarile europene in domeniu.
Patronatele din industria alimentara au solicitat retragerea imediata a actului normativ si rediscutarea acestuia. În acest sens, reprezentantii Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta) au transmis scrisori ministrului Agriculturii, Dan Motreanu, premierului Calin Popescu Tariceanu si presedintelui ANSVSA, Marian Avram.
“Ne vom adresa, la nevoie, justitiei si forurilor europene, pentru ca ANSVSA sa intre in legalitate”, a mai spus Minea.