Presedintele se gandeste sa lase parlamentul in ofsaid si sa ceara organizarea plebiscitului pe tema demiterii sale.
Presedintele Traian Basescu se gandeste sa ceara el insusi organizarea unui referendum privind demiterea sa, inainte ca parlamentul sa finalizeze demersurile in acest sens. Maine dupa-amiaza, seful statului va veni in fata parlamentului cu o declaratie vizand "probleme actuale legate de politica interna a Romaniei".
In ultima perioada, relatiile presedinte-parlament s-au tensionat foarte tare, dupa ce Basescu i-a acuzat pe unii parlamentari ca "fac legi pentru infractori". Sedinta de astazi se anunta exploziva, deoarece Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, a anuntat ca va face un scandal mai mare decat cel de la condamnarea comunismului.
Negocieri la telefon
Prezenta presedintelui Basescu in plenul parlamentului maine, la ora 17.00, a fost decisa dupa o serie de consultari telefonice ale sefului statului cu presedintii celor doua Camere ale parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, mesajul
presedintelui va cuprinde "probleme actuale legate de politica interna a Romaniei", fara a face o alta precizare. Initial, Basescu dorea sa se adreseze parlamentului astazi la pranz, insa conducerea Legislativului i-a respins cererea.
Sefii celor doua Camere au fost mandatati sa-i comunice in scris optiunea parlamentului si sa-i ceara acestuia sa precizeze si tema pe care doreste sa o abordeze.
Decizia conducerii parlamentului a fost luata la propunerea PSD, cu 21 de voturi pentru si 3 impotriva, ale reprezentantilor PD, fiind motivata de faptul ca marti senatorii planificasera discutarea motiunii anti-Macovei initiata de PC, PSD si PRM.
Liberalii au votat alaturi de opozitie pentru amanarea cu o zi a mesajului prezidential. In sedinta conducerii parlamentului, democratul Cristian Radulescu a afirmat ca presdintele nu vine pentru lucruri neimportante.
"Nu o sa-l banuim pe presedinte ca o sa vina si o sa bata campii pe cine stie ce nimicuri, in afara dominantei politice. Daca se va intampla asa... (vociferari) populatia si cu noi, prima data, il vom sanctiona fiindca nu stie sa identifice problemele politice adevarate si pierde timpul
nostru si al natiunii cu tampenii". "Daca vorbeste trei ore, ce faceti, il dati afara din partid?", i-a replicat ironic Crin Antonescu.
Intoarcerea la popor
Surse parlamentare sustin ca Traian Basescu se gandeste sa fenteze demersurile parlamentarilor in privinta suspendarii sale din functie, nefiind exclus ca seful statului sa ceara el insusi organizarea unui referendum privind demiterea sa, fara a mai fi nevoie de suspendarea lui din functie. Sursele citate sustin ca aceasta strategie a fost analizata in PD.
Valabilitatea unui astfel de demers este insa discutabila. Potrivit Constitutiei, presedintele, dupa consultarea parlamentului, poate consulta poporul pe probleme de interes national, iar demiterea sa poate fi considerata una dintre ele, sustin sursele citate.
Cu toate acestea, Legea referendumului limiteaza sfera temelor considerate de interes national, demiterea sefului statului nefiind una dintre ele. Or, tocmai aceasta limitare este contestata de Traian Basescu.
Pe de alta parte, Constitutia, dar si legea, incadreaza distinct referendumul pentru demiterea presedintelui, fiind nevoie ca o cerere de suspendare sa fie supusa aprobarii parlamentului care sa se pronunte cu votul majoritatii. Procedura fiind parcursa, seful statului este suspendat din functie, iar referendumul pentru demiterea sa convocat in 30 de zile.
Un argument al presedintelui ar fi insa ca si pentru convocarea unui referendum pe probleme de interes national parlamentul trebuie sa se pronunte cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor.
BOICOT
Vadim anunta balamuc in parlament
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca formatiunea sa se pregateste sa faca din nou scandal in plenul parlamentului, in timp ce presedintele isi va prezenta mesajul. Asta pentru ca, spune C.V. Tudor, el detine informatii potrivit carora Traian Basescu ar intentiona sa anunte dizolvarea parlamentului.
"Eu mai am informatii, erau valabile la nivelul zilei de sambata, dar cu un om imprevizibil ca Traian Basescu nu poti sa fii sigur niciodata, ca el vrea sa o ia inaintea parlamentului si sa anunte dizolvarea parlamentului, impotriva legilor, impotriva legii fundamentale", a spus el.
"Daca va face provocarile pe care le cunoastem, la sedinta de miercuri sau de joi, scandalul va fi la cub fata de ce a fost in 18 decembrie 2006 si eu ii promit ca ii aduc o camasa de forta si o seringa mare cu care il vom calma. Daca nu e zdravan la cap, sa se duca la Balaceanca", a spus Vadim.
LEGEA BERII
Valeriu Tabara: "Basescu a cazut in plasa marilor producatori"
Democratii au decis ieri sa-l sanctioneze pe deputatul Alexandru Mocanu, considerat autorul moral al "legii pentru infractori" semnalate de presedintele Traian Basescu. Pedepsirea lui Mocanu cade in sarcina Comisiei de Etica si Litigii a PD, sesizata de conducerea partidului, care a apreciat ca legea berii a fost introdusa in parlament pe "usa din dos".
Cat ii priveste pe parlamentarii democrati are au votat cot la cot cu PSD si PRM pentru stergerea datoriilor micilor berari (Radu Dragus, Gratiela Iordache, Mircea Man si Petru Movila), acestia scapa nesanctionati pentru ca, sustine Emil Boc, au facut-o "fara sa-si dea seama".
Mai mult, deputatul PD Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii, se numara printre cei mai mari sustinatori ai legii criticate de Basescu. "S-a facut atata propaganda in presa impotriva acestui proiect si cred ca in spatele acesteia stau marii producatori care au bani de reclama. Eu cred ca presedintele Basescu a cazut in plasa marilor producatori", mai spune Tabara. (Clarice Dinu, Ino Ardelean)