sâmbătă, 21 februarie 2009

Fierul din piine, in coada de peste

Medicii, societatea civila si industria de morarit nu au reusit sa se puna de acord asupra introducerii fierului in piine, desi dezbaterea publica se incheie azi.

Propunerea Ministerului Sanatatii Publice (MSP) de a introduce fier si acid
folic in faina produsa sau importata care se va comercializa pe piata interna este contestata de operatorii din agricultura si de unii medici
.

Din punct de vedere medical, surplusul de fier ar putea avea efecte negative asupra sanatatii, iar morarii spun ca masura ar costa prea mult. „Fara nici un fel de dubiu, excesul de fier provoaca unele boli
ca obezitatea si bolile cardiovasculare“, declara Constantin Ionescu-Tirgoviste, directorul Institutului de Diabet
, Nutritie si Boli Metabolice.

In plus
, fortifierea fainii, propusa de MSP, reprezinta o bariera netarifara in calea comertului intracomunitar, iar acest punct de vedere este impartasit si la Bruxelles, sustine Aurel Popescu, presedintele Rompan. „Chiar daca Guvernul va aproba aceasta propunere, Comisia Europeana nu va fi de acord. Asa cum exista piine cu sau fara sare, asa trebuie sa fie si cu piinea fortifiata, pentru ca vorbim despre libertatea consumatorului de a alege“, a spus Popescu.

Argumentele sustinatorilor

Pe de alta parte, UNICEF Romania si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustin importanta introducerii fortifierii fainii cu fier si acid folic ca masura ce raspunde problemelor legate de deficitul de micronutrienti in Romania. Reprezentantii MSP sustin ca noua piine fortifiata nu va fi daunatoare, ea urmind sa aiba aceleasi proprietati ca si piinea neagra.

De asemenea, potrivit profesorului Rodica Segal de la Universitatea din Galati, Facultatea de Industrie Alimentara, restaurarea valorii nutritive a alimentelor inseamna refacerea nutrientilor pe care acestea le contineau, dar care se pierd prin procesele tehnologice, prin industrializare.