joi, 19 februarie 2009

Grammy anti-Bush

Trupa Dixie Chicks, celebra pentru criticile aduse presedintelui american, a fost favorita editiei de anul acesta a "Oscarurilor muzicii".

Premiile Grammy, numite si „Oscarurile muzicii”, s-au decernat duminica seara, la Los Angeles, in cea de-a 49-a editie, la care au asistat numeroase vedete de top din showbizul mondial. Daca anul trecut trupa U2 castiga cinci premii si acest lucru nu reprezenta o surpriza pentru nimeni, anul acesta trioul feminin Dixie Chicks a fost „vedeta serii” si a reusit aceeasi performanta.

Dixie Chicks este o trupa de country infiintata in Dallas, Texas, in 1984. Succesul celor trei a aparut sase ani mai tarziu, cu piesa „Long Time Gone”. Pozitia anti-Bush a solistei Natalie Maines a fost aspru taxata de radiourile americane, care nu au mai difuzat piesele trupei, acest lucru afectand si vanzarea biletelor la concerte.

In ciuda acestui fapt, in 2006 a aparut un documentar controversat, intitulat „Dixie Chicks: Shut Up and Sing” („Taci si canta”). Toate acestea au contribuit insa la faima celor trei cantarete, care anul acesta au primit cinci Premii Grammy in celebra forma de patefon, printre care premiul pentru cel mai bun album, cel mai bun single si cel mai bun cantec.

Rockerii de la Red Hot Chili Peppers au obtinut „doar” trei premii anul acesta, iar albumul „Stadium Arcadium” a fost considerat o spectaculoasa revenire pe piata muzicala. Premiul pentru debut a fost obtinut de Carrie Underwood, o cantareata de country care s-a lansat prin intermediul concursului TV „American Idol”. Ea este cea de-a doua interpreta care vine din lumea acestui „talent-show” al canalului Fox, dupa ce anul trecut Kelly Clarkson ii intrecea pe Mariah Carey, Paul McCartney si Sheryl Crow.

Invitati de marca

Printre cei care au urcat pe scena pentru unul sau mai multe Premii Grammy se mai numara: Bob Dylan (cea mai buna voce rock), trupa Slayer (cea mai buna reprezentatie metal), Justin Timberlake si Timberland (cea mai buna inregistrare dance), Ike Turner (cel mai bun album de blues traditional), Bon Jovi, Chick Corea, Bruce Springsteen, Beyonce.

In public, printre invitati s-au aflat Zuleyka Rivera Mendoza (Miss Univers 2006) din Puerto Rico, modelul Petra Nemcova, Nelly Furtado, Scarlett Johansson, Ciara, Pink, Jamie Foxx, The Pussycat Dolls, Hilary Duff, Fergie, Natalie Cole, Al Jarreau, James Blunt, Seal si John McLaughlin, dar si Shakira, care a oferit un show de zile mari.