sâmbătă, 21 februarie 2009

"Romanul cocainei" - misterul unui bestseller

In 1934, o revista literara a emigrantilor rusi din Paris publica, sub forma de foileton, o carte intitulata "Romanul cocainei", semnata de un oarecare M. Agheev. Dupa doi ani romanul este tiparit si in volum si uitat pana la inceptul anilor '80, cand este redescoperit intr-un anticariat din Paris. Tradus rapid in franceza si engleza, el devine bestseller international. Dar, la peste 70 de ani de la publicarea sa, indentitatea reala a autorului ramane in continuare o enigma. Se presupune ca cel care a trimis manuscrisul revistei din Paris este un emigrant rus care locuia in Istanbul. Unii sustin ca acesta planuia sa se mute in capitala franceza, in timp
ce unul din traducatorii in engleza ai cartii sustine ca autorul s-a intors in Rusia si, ca "orice emigrant care se intorcea in vremea curateniei staliniste, a fost arestat si trimis in lagarele mortii".

Cert este ca Agheev nu a venit sa-si ridice onorariul si nimeni nu l-a vazut vreodata. Indentitatea autorului a devenit subiect de disputa pentru specialistii in literatura rusa contemporana, convinsi ca in spatele acestui pseudonim s-ar ascunde un scriitor cunoscut. De-a lungul timpului, pe baza unor argumente biografice sau stilistice, singura carte semnata de M. Agheev a fost atribuita pe rand lui Vladimir Nabokov, Ivan Bunin sau Mark Aldanov. Dar nici unul dintre autorii amintiti nu a recunoscut paternitatea cartii si nici un istoric al literaturii nu a putut demonstra pana la capat ca volumul ar fi fost scris de un anume autor. In "Dictionarul Scriitorilor Rusi din exil" aparut in 1995, M. Agheev figureaza ca pseudonim pentru un oarecare Mark Levi, o persoana care n-a publicat nimic, dar care a trait pana in 1973. Si din 1934 pana la moartea sa ar fi avut suficient timp sa-si revendice opera. Altii sustin ca acest Mark Levi, care a locuit in Istanbul, ar fi decedat in 1936. O alta intrebare ridicata de cartea publicata recent si in limba romana, de Polirom, este daca "Romanul cocainei" este sau nu o carte autobiografica. Criticii sai spun ca acest Agheev este un foarte bun cunoscator al felului cum actioneaza dependenta de cocaina si ca descrie anumite stari despre care numai un narcoman autentic ar putea vorbi. Cert este ca romanul a devenit una din cele mai cunoscute carti din intreaga lume si succesul sau s-a datorat, poate, faptului ca nimeni nu a reusit pana acum sa-l identifice pe autorul lui.