joi, 18 decembrie 2008
Lupta la cutite intre brokeri
Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu va convoca la solicitarea a trei societati de brokeraj o Adunare Generala a Actionarilor (AGA) in care pe ordinea de zi se va afla un punct privind infiintarea unei piete de actiuni la Sibiu. Pe piata de la Sibiu se tranzactioneaza in prezent instrumente financiare derivate - contracte futures si optiuni.
Profit cu 27% mai mic la Broker Cluj
Broker este singura societate de intermediere listata la Bursa de Valori. Societatea a inregistrat in primele sase luni un profit brut de 6,83 mil. lei (1,92 mil. euro) fata de un castig brut de 9,3 mil. lei in perioada similara a anului trecut.
Scaderea profitului s-a produs in ciuda cresterii volumului de tranzactii de la Bursa fata de anul trecut si a fost cauzata in principal de evolutia nefavorabila a principalelor actiuni cotate de piata. Broker detine cel mai valoros portofoliu de actiuni dintre societatile de brokeraj de pe piata, cea mai mare parte a profitului din ultimii ani venind de pe urma tranzactiilor cu actiuni realizate de societate in nume propriu.
Dupa un salt puternic in ianuarie, principalele actiuni cotate la Bursa de Valori au intrat pe o panta descendenta, multe dintre acestea ajungand luna trecuta la preturi mai mici decat la finalul anului 2005. Broker inregistreaza in contabilitate castigurile sau pierderile din tranzactii in momentul vanzarii.
Valoarea contabila a unei actiuni Broker era la jumatatea acestui an de 1,253 lei/actiune, valoarea activelor societatii ridicandu-se la circa 23 mil. euro la aceeasi data, din care 19 mil. euro reprezentau capitaluri proprii. Portofoliul de actiuni cotate al societatii se ridica la 13,5 mil. euro, peste 90% din actiunile detinute fiind listate pe piata de capital.
Singura participatie de peste 10% din actiunile unei companii listate este pachetul de 16,5% detinut la Mecanica Ceahlau, conform raportarilor societatii de la finalul lunii mai. Societatea detine un pachet de actiuni de pana la 5% din capitalul social la 67 de companii, iar la alte cinci companii detine participatii intre 5% si 33%.
Alaturi de actiunile din portofoliu, societatea avea la finalul lunii trecute si aproape 1.000 de pozitii deschise la Bursa din Sibiu unde se tranzactioneaza instrumente financiare derivate.
Broker este cea mai mare societate independenta de brokeraj de pe piata, in conditiile in care o pondere din ce in ce mai mare din tranzactiile de pe piata sunt intermediate de societati ale bancilor.
Dupa primele sase luni ale anului Broker ocupa locul al patrulea in topul societatilor de intermediare de la Bursa de Valori cu tranzactii intermediate in valoare de 140 mil. euro si o cota de piata de 5,4%. Societatea era singura dintre primele sase care nu avea ca actionar principal o banca.
De altfel, presedintele Broker, Petru Prunea, declara recent ca societatea este in cautare de oportunitati de fuziune cu alte societati independente de profil pentru a putea rezista concurentei tot mai puternice de pe piata.
Actiunile Broker sunt suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori de la finalul lunii trecute pentru derularea unei majorari de capital. Ultima cotatie a actiunilor companiei a fost de 2,21 lei/ actiune, pret la care capitalizarea bursiera se ridica la 33,6 mil. euro.
Scumpiri la pompele Petrom si Rompetrol
Petrom a reintrat pe ecranul investitorilor
Bursa a inregistrat ieri o noua crestere generalizata, intr-o zi in care in centrul atentiei nu s-au mai aflat SIF-urile, ci actiunile companiei petroliere Petrom.
Titlurile Petrom au urcat ieri pe primul loc in topul celor mai tranzactionate actiuni, cu transferuri de peste 2 milioane de euro, aproape duble fata de operatiunile realizate cu actiunile SIF Moldova, locul doi in topul celor mai mari ridicate rulaje. Pretul actiunilor Petrom a castigat 2%, apreciere consemnata si la nivelul indicilor care urmaresc actiunile de la Bursa.
SIF-urile au castigat si ele in medie 2%, dintre actiunile mari de pe piata cele mai mari cresteri apartinand titlurilor BRD si Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu aprecieri de 4,3% si, respectiv, de 3,9%.
Analistii de pe piata spun ca interesul mai ridicat la cumparare pentru actiunile Petrom, manifestat in contextul noilor recorduri stabilite de pretul petrolului pe piata internationala, se datoreaza probabil achizitiilor facute de unele fonduri straine, care de regula fac investitii pe termene lungi de timp.
"S-a vazut un interes neasteptat de mare pentru actiunile Petrom, din punct de vedere al volumului realizat. Este posibil ca principalii cumparatori sa fi fost investitori straini, in conditiile in care in randul investitorilor romani tendinta este de asteptare pentru a se vedea ce se intampla cu pachetul de 8%", a precizat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
"E totusi ciudat pentru ca ma asteptam ca investitorii straini sa manifeste retinere fata de pietele emergente, avand in vedere insecuritatea existenta la nivel global din cauza evenimentelor din Orientul Mij-lociu. Probabil, cumparatorul a fost un fond european, care a luat actiuni si la OMV in acelasi timp", a adaugat Panait.
Actiunile Petrom au atins ieri cel mai mare pret din ultimele doua luni, readucand in randul investitorilor sperantele privind o revenire a Bursei dupa scaderile din ultimele luni. Actiunile Petrom au fost de altfel ieri cele mai tranzactionate de pe piata, cu tranzactii in valoare de peste 2 milioane de euro. Ultima cotatie a zilei a fost de 0,535 lei/actiune, in crestere cu aproape 2% fata de luni. La finalul lunii mai cotatia Petrom a atins un minim de 0,441 lei/actiune.
Actiunile SIF Oltenia au inregistrat ieri cel mai mare castig dintre SIF-uri, dupa ce acuzatiile avocatului Gheorghe Piperea, conform carora presedintele SIF Dinel Staicu ar fi tranzactionat actiuni prin intermediul unor firme fictive, au produs scaderi destul de accentuate pentru actiunile societatii. SIF Oltenia a castigat ieri 3% fata de pretul anterior si a incheiat ziua la 2,32 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat la circa 850.000 de euro.
Actiunile BRD - SocGen, cea mai mare banca listata pe piata au inregistrat ieri una din cele mai clare zile de crestere de anul acesta, intarind opinia brokerilor ca piata incepe sa intre pe un trend ascendent. De altfel, actiunile BRD, ca si cele ale Petrom sunt cele care impun de obicei tendinta pe intreaga piata. Actiunile bancii au castigat ieri 4,3% si au incheiat ziua la 16,9 lei/actiune. Actiunile BRD au urcat la inceputul anului pana la un maxim de 20 lei/actiune.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea s-au stabilizat ieri in jurul pretului de 0,44 lei/actiune, dupa ce anuntul Ministerul Economiei privind amanarea pana cel mai devreme anul viitor a privatizarii combinatului a provocat cateva zile de scaderi usoare pentru actiunile Oltchim. Compania este una din cele mai mari din industrie ramasa in proprietatea statului, privatizarea fiind intarziata din cauza unui litigiu in justitie intre companie si actionarii minoritari.
Un nou pachet de circa 5% din actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila s-a transferat ieri pe piata RASDAQ, la fel ca in ziua anterioara. Pretul mediu la care s-au transferat actiunile a fost apropiat de cel din sedinta anterioara, de circa 0,7 lei/actiune. Cotatia actiunilor Braiconf nu si-a mai continuat astfel cresterea, dupa ce castigase peste 100% in ultimele saptamani. Pretul de inchidere a consemnat astfel chiar o scadere de 1,5%.
SIF Oltenia si Banat-Crisana sunt peste buget la jumatatea anului
Un profit peste buget a mai raportat si SIF Banat - Crisana. SIF Muntenia nu a prezentat pana in acest moment datele pe primul semestru, dar probabil si aceasta societate va obtine un castig peste buget la finalul lunii iunie, in conditiile in care dupa primele cinci luni ale anului era foarte aproape de nivelul bugetat pentru tot anul.
Castigul SIF Oltenia este doar in usoara crestere, de 4,6% fata de nivelul de la sfarsitul lunii mai, de 38 milioane de lei (10,8 milioane de euro), in conditiile in care societatea a incasat in mai cele mai importante dividende, de la banci si Petrom. Numai de la BCR si BRD, SIF-urile trebuia sa primeasca dividende de peste noua milioane de euro.
"In luna mai am incasat dividendele de la BRD, BCR si Petrom. Luna trecuta, cele mai importante surse de venit constituindu-le profitul din vanzarea pachetului majoritar la Avicola Tartasesti si din retragerea de la Elpreco", a precizat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.
Potrivit conducerii societatii, profitul SIF Oltenia in urma tranzactiei de 14,56 milioane de lei, prin care a vandut pachetul de la Avicola, s-a ridicat la 9 milioane de lei, cea mai mare parte a acestuia fiind inregistrata in aprilie, iar restul luna trecuta.
Tot in iunie, SIF Oltenia a mai incasat si 6 milioane de lei, in urma retragerii din societatea Elpreco, in cadrul procesului de delistare in care se afla aceasta. SIF Banat - Crisana, care ajunsese prima la profit dupa primele cinci luni ale anului, in urma vanzarii pentru 24,5 milioane de lei (aproape 7 milioane de euro) a pachetului de actiuni detinut la producatorul de tevi Silcotub Zalau, a obtinut la finalul lunii iunie un castig de 72,67 milioane de lei (20,5 milioane de euro), cu circa 46% mai ridicat fata de profitul din perioada similara a anului trecut.
Castigul acestei societati este cu 27% mai ridicat decat profitul net bugetat pentru acest an. Dupa primele cinci luni ale anului, SIF Banat-Crisana avea un profit de 64,6 milioane de lei (18,4 milioane de euro).
Celelalte doua SIF-uri care au mai raportat datele financiare la sase luni, SIF Moldova si SIF Transilvania, au obtinut castiguri de 26,15 milioane de lei (7,4 milioane de euro) si, respectiv, de 35,4 milioane de lei (peste 10 milioane de euro).
SIF Transilvania se afla la nivelul profitului net de la sfarsitul lui iunie cu 11,5% sub nivelul bugetat pentru tot anul si cu circa 1% peste profitul inregistrat in primele sase luni din 2005.
SIF Moldova are ceva mai mult de recuperat pana la a atinge profitul bugetat pentru acest an, castigul de la sase luni fiind cu 33% sub bugetul pe intreg anul. In acelasi timp, profitul raportat de aceasta societate este cu 47% mai redus fata de castigul din primul semestru al anului trecut.
La finalul lunii iunie, activul net unitar al SIF Oltenia era de 2,9059 lei/actiune, in timp ce in cazul celorlalte SIF-uri, valoarea activului net unitar era de 2,4811 lei/actiune (SIF Transilvania), 2,2381 lei/actiune (SIF Banat - Crisana) si, respectiv, de 2,1755 lei/actiune, pentru SIF Moldova.
La Bursa, SIF-urile au inregistrat ieri o crestere in medie de 2%, reconfirmand tendinta de crestere pe care au intrat de cateva saptamani.
Alro a incheiat contracte in grup de peste 22 mil. euro
Publicitate de 700.000 de euro la Fondul Proprietatea
Campania este destinata, conform presedintelui fondului, schimbarii imaginii fondului, dar care este puternic criticata pentru ca difuzeaza informatii false privind fondul. Conform acesteia, fondul ar detine 20% din Loteria Romana, dar aceasta a fost scoasa recent de la privatizare.
Speculatorii au intors din nou piata
Indicele BET-FI a pierdut ieri 2,6%, scaderi usor mai mari avand si titlurile Petrom, Bancii Transilvania si BRD. Lichiditatea pietei a fost din nou in scadere, valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa coborand ieri pana la 6,2 mil. euro, dupa ce pe cresterea din ultimele saptamani, rulajele zilnice au depasit 10 mil. euro.
Speculatorii si-au marcat din profit si pentru ca s-au uitat la castigurile acumulate recent, dar si pentru ca din punct de vedere tehnic, o astfel de miscare era de asteptat sa urmeze o scadere. Indicele BET-FI a atins pe parcursul sedintei pragul de 42.000 de puncte, unde este un nivel de rezistenta, dar nu a rezistat deasupra lui. Daca trendul crescator ar fi continuat, ar fi trebuit sa ramana deasupra lui 2-3 zile. De aceea, pe termen scurt, eu ma astept la noi scaderi", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
El a mai spus ca la finalul sedintei, toate actiunile mari de pe piata au fost "lovite" de ordine destul de mari de vanzare. "Important nu e cine le-a lovit. Important e sa ne dam seama daca sunt, bani sau nu care sa sustina trendul de crestere, pentru ca atunci cand nu sunt speculatorii incep sa miste piata. Daca se vede ca sunt bani disponibili, speculatorii nu intra short pe piata. Eu unul nu prea cred insa ca mai sunt bani. Nu prea vad ce fonduri straine ar mai intra acum la cumparare pe piata, de vreme ce exista starea de conflict in Orientul Mijlociu si perspectiva unei noi majorari a ratei de dobanda la dolar", a precizat Floroiu.
Directorul de la EFG Eurobank a mai spus ca se asteapta in continuare la noi scaderi ale volumelor de tranzactionare pana la rulajele de 3-4 milioane de euro, intalnite cand piata scadea.
"Nu cred ca o sa scadem pe BET-FI pana la minimul de la finalul lunii iunie. Cred ca pe un interval de timp de 2-3 saptamani, BET-FI ar putea sa scada cu 3-4%, pana la 38-39.000 de puncte, in timp ce BET s-ar putea duce mai jos pana la 7.200 de puncte", considera Laurentiu Floroiu. Ieri, indicele BET-FI avea o valoare la inchidere de 40.435 de puncte, iar BET, de 7.501 puncte.
Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 2,6%, pe o lichiditate in scadere fata de sedinta precedenta, dupa ce la inceputul zilei erau cotate in crestere, pentru ca apoi sa urmeze o plafonare a cotatiilor. Tranzactiile derulate cu aceste titluri au fost de 4,7 milioane de lei (1,3 milioane de euro), actiunile SIF Oltenia fiind de altfel singurele din piata care au facut obiectul unor operatiuni de cel putin un milion de euro. SIF Oltenia a raportat cel mai ridicat profit dupa primul semestru al anului, la sase luni societatea avand un castig de 91,5 milioane de lei (25,8 milioane de euro), cu 70% mai ridicat fata de profitul din perioada similara a anului trecut si cu 30% peste nivelul bugetat pentru intreg anul.
Actiunile Petrom au scazut cu 2,8%, in tendinta pietei, pe un rulaj mult mai redus comparativ cu tranzactiile mari din sedinta precedenta, caracterizate de altfel ca "neasteptate" de catre brokeri. Daca marti, valoarea tranzactiilor a depasit doua milioane de euro, ieri, titlurile Petrom nu au mai realizat un rulaj mai mare de 0,7 milioane de euro. Petrom a anuntat ieri ca a identificat lipsa unei cantitati de pana la 54.500 de tone de produse petroliere aflate in custodia Petrotrans si Conpet, pentru care s-au constituit provizioanele corespunzatoate in situatiile financiare ale companiei. Conducerea Petrom a mai spus ca va lua in considerare procedurile legale pentru recuperarea pagubelor.
Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au facut ieri nota discordanta pe piata, castigand 1% la nivelul pretului de inchidere. Dintre titlurile mari de pe piata, actiunile Petromidia au fost singurele care au reusit sa inchida ziua pe plus. Pretul titlurilor a atins din nou pragul de 0,08 lei/actiune, inchiderea facandu-se la acest nivel. Procurorii au precizat ieri ca au finalizat ancheta in dosarul Rompetrol, dar oficialii grupului Rompetrol au spus ca procurorii dezinformeaza opinia publica cu privire la stadiul real al anchetei in dosarul Rompetrol. In acest dosar, au spus, reprezentantii grupului, sunt in continuare audiati martori si nu au fost inca intocmite unele rapoarte de expertiza.
Titlurile BRD au dat inapoi cu 3%, inchizand ziua la 16,4 lei/actiune, dupa ce marti urcasera pana la 16,9 lei/actiune, in urma unei cresteri de peste 4%. Actiunile au atins si ieri acest nivel, care de altfel a fost maximul zilnic, dar aparitia unor ordine mai mari de vanzare spre finalul sedintei a dus cursul pana intr-un minim de 16,2 lei/actiune. Tranzactiile derulate cu actiunile bancii au fost de 1,7 milioane de lei (aproape 0,5 milioane de euro). O scadere apropiata de cea a BRD a inregistrat si Banca Transilvania, cealalta banca mare de la Bursa, care a pierdut 2,7%. Banca Transilvania urmeaza sa prezinte rezultatele financiare pe primul semestru pe 2 august, iar BRD pe 14 august.
Actiunile Flamingo au scazut ieri cu 0,9% in prima zi de tranzactionare dupa inregistrarea majorarii de capital derulate in acest an de retailerul IT&C. Flamingo si-a majorat capitalul social cu 25,67 milioane de lei (7,15 milioane de euro), pana la un nivel de 77,9 milioane de lei (21,7 milioane de euro). Majorarea s-a facut prin emisiunea a peste 256 de milioane de actiuni noi pentru a finanta achizitia intregului pachet de actiuni al lantului de electronice si electrocasnice Flanco. Valoarea tranzactiilor realizate ieri cu actiunile Flamingo a fost de 0,2 milioane de lei (circa 56.000 de euro), ultima dintre ele perfectandu-se la pretul de 0,351 lei/actiune.
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Autonova, afaceri in crestere cu 12%
Condmag Brasov vine pe Bursa la categoria a II-a
SNP si RRC au urcat cot la cot cu SIF-urile. Bursa a atins un nou maxim
"Aprecierea pe titlurile societatilor de investitii financiare a fost destul de puternica in ultimele saptamani si de aceea ma astept si la o marcare partiala a profiturilor in piata avand in vedere ca randamentele sunt multumitoare", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Tranzactii de 4,7 mil. de euro pe Bursa de Valori Imobiliare
Cu Automobile Dacia, Terapia si Arctic in componenta, indicele BET ar fi trecut mai repede de 10.000 de puncte
Indicele BET a depasit ieri pentru prima data pragul de 10.000 de puncte, crescand de zece ori in ultimii zece ani. La inceput, din septembrie 1997, cand valoarea initiala a indicelui a fost stabilita la 1.000 de puncte. Indicele a fost lansat la aproape doi ani dupa infiintarea Bursei la finele anului 1995.
"Credem ca investitorii care au inceput sa investeasca in anii care au urmat lansarii indicelui BET incearca acum un sentiment de satisfactie. Pragul de 10.000 de puncte al indicelui BET este unul important pentru Bursa de Valori si ne aminteste de momentul de acum cativa ani in care indicele american Dow Jones a trecut de pragul de 10.000 de puncte. Sper ca indicele BET sa reprezinte o baza buna pentru contractul futures pe indice pe care vrem sa il lansam", spune directorul general al Bursei de Valori, Stere Farmache.
Bursa de la Bucuresti a depasit pragul psihologic de 10.000 de puncte
Cei care au pariat pe Bursa acum un deceniu au castigat de zece ori suma investita Acum zece ani dolarul era 7.000 de lei, iar acum este 23.000 de lei Inflatia a crescut de 9,6 ori in aceasta perioada.
Indicele BET (Bucharest Exchange Trading), principalul indicator al evolutiei actiunilor de la Bursa, a depasit ieri pentru prima data pragul de 10.000 de puncte, urcand de zece ori in zece ani. BET a fost lansat in septembrie 1997, cu o valoare de 1.000 de puncte. BET urmareste cele mai importante actiuni listate. Atingerea nivelului de 10.000 de puncte reprezinta un pariu castigat pentru cei care au investit aici fara ca plasamentele sa le aduca castiguri semnificative pana in anii 2000-2001. In ultimii cinci ani Bursa a devenit una dintre cele mai profitabile variante de plasament pe fondul cresterii economice, al reducerii inflatiei si al aderarii la UE.
SIF-urile au redus motoarele in ultima saptamana
Brokerii spun ca a fost vorba despre o marcare a profitului in conditiile in care randamentele ajunsesera destul de tentante pentru unii dintre investitori. "Chiar daca mai putem avea sedinte de marcari de profit, ca urmare a evolutiilor pozitive inregistrate de acesti emitenti in ultima perioada, fundamental SIF-urile prezinta un potential bun, conform unui raport de analiza al nostru, acestea tranzactionandu-se cu un discount de peste 30% comparativ cu valoarea reala a portofoliului lor", spune Andreea Ciobanu, responsabila departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Popp: Avem oferte de la jucatori de top pe real-estate si investment banking
Actionarii companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor Bucuresti (IMP) au aprobat vineri majorarea capitalului social cu aporturi in numerar din partea actionarilor. Impact isi propune sa stranga astfel de la investitori circa 79 mil. euro.
Impact va emite in acest scop 235 de milioane de actiuni noi, cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor la un pret de 1,05 lei/actiune. Pe Bursa, actiunile Impact se tranzactioneaza in prezent la peste 1,3 lei/actiune .
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Creditele multiplica pierderile Bucuresti Turism
2 mil. euro (7,6 mil lei), de peste sase ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut.
Cea mai mare crestere a cheltuielilor a fost inregistrata pe segmentul cheltuielilor financiare, ca urmare a dobanzilor mai mari la credite, potrivit raportului semestrial al companiei. Astfel, cheltuielile firmei care administreaza hotelul de pe Calea Victoriei au fost mai mult decat duble in primul semestru din 2008 comparativ cu aceeasi perioada din 2007, ajungand la 9,6 mil. euro (35,5 mil. lei).
Seful Nuclearelectrica a vandut SIF4 in pierdere
Burlacu a vandut joi titlurile la un pret de 1,003 lei/actiune, cu mult sub nivelurile de achizitie din aprilie si iulie, de 1,55 lei/actiune, respectiv de 1,25 lei/titlu. Burlacu a cumparat in cele doua luni 135.700 de actiuni SIF Muntenia, pentru care a platit aproximativ 53.000 de euro (186.000 de lei), cu 14.000 de euro (50.000 de lei) mai mult decat suma obtinuta pentru acelasi numar de titluri vandute saptamana trecuta.
Ancuta vrea sa listeze la Sibiu Bursa din Varsovia
"Avem emitentii nostri care sunt diferiti de cei de la Bursa sau RASDAQ. Vrem sa pornim din primavara cu cel putin 10 emitenti listati. Bursa din Sibiu este prima care se va lista si am primit promisiuni din partea Bursei din Varsovia ca daca ne vom misca destul de repede atat actiunile Sibex, cat si actiunile bursei din Polonia, vor fi listate pe ambele pietei, de la Sibiu si Varsovia", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
Adamescu lanseaza oferta pentru Lido
ING vede un pret cu 30% mai mare pentru Petrom
ABN AMRO Securities devine RBS Securities
Salariul mediu al unui angajat al Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata pe Bursa, a scazut cu circa 40% in lei in primul semestru fata de
Salariile de la Broker Cluj au scazut cu 40%
Salariul mediu al unui angajat al Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata pe Bursa, a scazut cu circa 40% in lei in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele financiare publicate de societate. Reducerea castigurilor brokerilor a fost cauzata de scaderea volumelor actiunilor tranzactionate la Bursa ca urmare a prabusirii pretului actiunilor.
Salariile de la Broker Cluj au scazut cu 40%
Cheltuielile medii lunare cu salariile pentru un angajat al Broker s-au ridicat la circa 1.900 de lei (530 de euro) fata de circa 3.200 de lei (aproape 1.000 de euro) in prima jumatate a anului trecut. Scaderea a fost mai mare in euro din cauza deprecierii cursului de schimb.
"Scaderea salariilor este explicata prin momentul prost prin care trece piata. Noi am oferit angajatilor posibilitatea de a opta intre un salariu fix si un salariu cu o componenta fixa si alta care variaza in functie de performanta. Foarte multi dintre angajatii din sucursalele noastre au ales varianta salariului care depinde de performanta", a explicat Petru Prunea, presedintele societatii.
Pe piata era anticipata o scadere a veniturilor brokerilor pentru anul acesta, insa amploarea acesteia nu era certa. Broker Cluj este insa singura societate de intermediere bursiera care a publicat situatii financiare detaliate la jumatatea anului.
In prima jumatate a anului Broker a intermediat tranzactii in valoare de 450 mil. lei (circa 125 milioane de euro), jumatate din valoarea din aceeasi perioada a anului trecut.
Datele privind salariile de la Broker Cluj includ atat salariile brokerilor si ale managerilor, cat si salariile analistilor sau personalului auxiliar, care sunt de regula fixe. Scaderea medie a salariului unui broker ar putea fi astfel mai mare de 40%. Broker a cheltuit pentru salarii, conform situatiilor financiare, 1,9 milioane de lei in primul semestru, avand un numar de 172 de angajati la finalul lunii iunie, in timp ce in perioada similara a anului trecut a avut cheltuieli cu salarii de 2,8 milioane de lei la 147 de angajati.
Scaderea generalizata a pietelor internationale de capital din ultimul an, declansata de criza creditelor ipotecare din Statele Unite, a adus pe piata locala o scadere de circa 40% a valorii medii zilnice a tranzactiilor. Societatile de brokeraj au fost afectate in aceasta perioada si de tendinta de scadere a comisioanelor pe fondul cresterii concurentei. De la maximele atinse anul trecut, indicele BET al Bursei a pierdut 45% din valoare, in timp ce SIF-urile, cele mai tranzactionate actiuni de pe piata, au coborat cu circa 65%.
In ultimul an, salariile din sectorul intermedierilor financiare, care include intre altele bancile si societatile de brokeraj au ramas relativ constante, cu usoare variatii de la o luna la alta, arata datele Institutului National de Statistica. Salariile din acest sector sunt cele mai mari la nivelul economiei. In iune 2008 salariul mediu brut era de circa 4.500 de lei, fata de aproape 4.800 de lei in aceeasi luna a anului trecut.
Muresan: Efectele rezultatelor financiare se vor vedea, dar in timp
BET-C, indicele general al pietei care include toate companiile listate, a pierdut ieri 0,4%, anuland astfel o parte din cresterea de 0,7% atinsa vineri. BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata a scazut cu aproape 0,9%, in vreme ce societatile de investitii financiare au suferit cel mai mult de pierderile din piata. Indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, a pierdut ieri 2,46% si a anulat intreg avansul de la sfarsitul saptamanii trecute, de 2,04%.
Cu toate acestea, titlurile din sectorul chimic au cunoscut o evolutie diferita fata de cea a celorlalte actiuni din piata, cunoscand aprecieri importante pe parcursul sedintei. Astfel, combinatele chimice Azomures (AZO), Amonil (AMO) si Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au cunoscut avansuri puternice de pana la 7% inainte de inchidere, pentru ca ultima tranzactie din piata sa aduca pentru Amonil un avans de 0,36%, o stagnare pentru titlurile Azomures si un salt spectaculos de 9,1% pentru Oltchim, insa pe fondul unui volum foarte mic.
Sectorul energetic a cunoscut o depreciere usoara ieri, indicele BET-NG scazand cu 0,4%, insa pastrand din avansul de 0,9% de vineri. Actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa, au inchis sedinta de ieri in crestere cu 0,7%, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut 1,36%. Titlurile Transelectrica (TEL) au scazut cu aproape 1,4%.
Cele mai mari pierderi din piata au fost inregistrate ieri de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o scadere de 3,2%, Banca Carpatica (BCC), cu o pierdere de 4,3%, precum si de titlurile Antibiotice Iasi (ATB), care au pierdut ieri 4,76%.
"Nu cred ca avem in momentul de fata investitori seriosi in piata, care sa intre si sa cumpere. Investitorii straini au avut probleme la ei, in vreme ce investitorii institutionali de la noi sunt putini. In piata sunt multi speculatori, insa nici acestia nu pot sa faca o strategie cu care sa castige constant", spune Muresan.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 4,1 milioane de euro (14,5 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de numai 0,5 milioane de euro (circa 1,9 milioane de lei). Volumul total de tranzactionare din piata s-a mentinut in continuare scazut, in sedinta de ieri fiind transferate circa 26,6 milioane de actiuni.
Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat ieri cel mai mare rulaj din piata, de 0,9 milioane de euro (3,4 milioane de lei), urmate de titlurile Bancii Transilvania (TLV), cu o lichiditate de circa 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei).
"Exista in momentul de fata premise pentru o evolutie mai buna a pietei, insa nu poate spune nimeni in ce directie va merge aceasta peste cateva luni. Cu toate acestea, cred ca pana la sfarsitul anului vom avea parte de ceva pozitiv", este de parere Muresan.
Pe plan international principalele piete din Europa au cunoscut o evolutie atipica ieri. Astfel, indicele francez CAC-40 scadea inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare cu 0,4%, in vreme ce indicele german DAX se mentinea la nivelul de vineri.
In Marea Britanie, indicele FTSE 100 crestea inainte de inchidere cu 2,5%.
duminică, 23 noiembrie 2008
Scad chiriile, dar creste pretul la apartamente
Romania: un greu examen international
rancez era iritat ca alaturi de Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia si Danemarca s-au aliniat Cehia, Ungaria, Polonia, cele trei tari baltice, Romania si Bulgaria. Chirac a calificat gestul drept "primejdios", lipsit de comportament responsabil si de buna crestere si a adaugat un avertisment ascuns: "extinderea UE mai trebuie ratificata, si in unele cazuri chiar prin referendum". Un loc special in acest repros a fost rezervat Romaniei si Bulgariei, amenintate ca astfel si-au micsorat sansele aderarii. Cum s-a ajuns la o pozitie atat de inversunata a Frantei fata de politica Americii? Putina istorie e necesara. In 1956, generalul De Gaulle a invitat la Paris cele doua superputeri in persoana generalului Eisenhower si a lui Nichita Hrusciov. Dar in toiul summit-ului a venit vestea ca deasupra teritoriului URSS a fost doborat un avion american de spionaj U-2. Reactia lui Hrusciov a fost atat de violenta, incat Eisenhover a ordonat ca trupele NATO sa fie puse in stare de alarma. De Gaulle si-a dat atunci seama ca Franta poate fi atrasa intr-un razboi fara a fi consultata si ulterior a decis retragerea Frantei din comandamentul militar al Pactului. Jacques Chirac este un discipol fidel al generalului De Gaulle si in ultima vreme s-a straduit sa reduca influenta americana in Europa prin tandemul franco-german. Dar cele 12 state din est au schimbat raportul de forte din Europa in favoarea SUA si asta explica iritarea lui Chirac.
Presedintele Iliescu a ripostat energic, dar cu vadita bonomie, lui Chirac, "de altfel bun prieten al Romaniei", care a avut o "reactie emotionala". El a spus: "Traim in secolul XXI, nu XIX, iar asemenea divergente normale intr-o familie democratica se discuta intre membrii ei in liniste, cu calm". Iliescu a adaugat ca nu intelege abordarile" arogant aristocratice", potrivit carora unii membri ai familiei europene sunt mai indreptatiti sa aiba pareri decat altii. O riposta tare, dar plina de tact.
Iesirea nervoasa a lui Chirac a starnit mare ecou international. Premierul Tony Blair a afirmat ca statele candidate au acelasi drept sa se exprime ca si Franta sau Marea Britanie. Chris Patten, comisarul UE, a spus ca Uniunea Europeana nu este Pactul de la Varsovia, iar Pat Cox, presedintele Parlamentului European, a spus ca in lipsa unei pozitii comune a Uniunii Europene, candidatii nu trebuie criticati. Aici este miezul problemei pe care l-am subliniat, ca in lipsa unei pozitii comunitare, Romania a actionat conform interesului national care in acest moment dicta sa jucam cartea americana. La Madrid am jucat cartea franceza si n-am fost acceptati in NATO, la Praga am jucat cartea americana si am reusit.
De altfel, si Parisul si-a dat seama ca Chirac a sarit peste cal. Chiar a doua zi, purtatoarea de cuvant a presedintiei, Catherine Colonna, a declarat presei ca Franta ramane devotata largirii UE in Europa de Est si ca doreste ca orice piedica pe acest drum sa fie evitata. Presa franceza apreciaza ca Chirac tine sa dreaga busuiocul. Aflat la Sofia, ministrul francez de interne Sarkosy a reafirmat si el pozitia Frantei pentru extindere si a precizat ca o face cu acordul presedintelui Chirac. In vizita la Bucuresti, comisarul UE pentru extindere Gunther Verheugen, a cautat si el sa dreaga lucrurile. Dupa ce declarase la Bruxelles ca statele candidate nu vor mai adopta decizii controversate, a intors foaia la Bucuresti: "Este o neintelegere sa crezi ca viitorii membri ar incerca sa imparta UE in doua tabere - una proeuropeana, alta proamericana". Verheugen a fost apoi numai lapte si miere: "Acesta e primul guvern roman capabil a indeplini criteriile de aderare". Pana la urma sapuneala lui Chirac s-a transformat intr-o consolidare a pozitiei internationale a Romaniei.
vineri, 19 septembrie 2008
Gloria Buzau face o noua victima
Jocul de la Buzau a fost unul interzis cardiacilor. Mai intai Poli Timisoara a fost la un pas de calificare dupa golul lui Stelian Stancu din minutul 77, dar Alin Litu a reusit sa impinga meciul in prelungiri, cu un gol venit in minutul 90+3. In timpul aditional situatia s-a inversat, Gloria reusind sa preia conducerea, dupa penaltiul transformat de Romeo Bunica in minutul 108, cel care inscrisese si in poarta Stelei, in jocul mult discutat din campionat. Stelian Stancu a punctat insa in minutul 119, cu un sut superb din afara careului mare, si cele doua echipe au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a-si afla soarta in Cupa Romaniei.
Egalitatea s-a pastrat si dupa executarea primelor doua serii de suturi de la 11 metri, Bunica si Gheorghita marcand pentru gazde, iar Alexa si Ratiu transformand pentru banateni. Jozic a inscris apoi pentru Gloria iar Gigel Bucur, golgheterul Ligii Intai a ratat sansa de a restabili egalitatea, trimitand pe langa buturile lui Minca.
vineri, 6 iunie 2008
Trondheim-Storhamar
Furuset-Vålerenga
Traktor Chelyabinsk - Avangard Omsk
Heilbronner Falken - SC Riessersee
Dukla Trencin - Zilina
Salzburg - Vienna
Kassel - Landshut
Innsbruck - ZM Olimpija
Rodovre Kopenhaga - Herlev
Stavanger - Frisk Asker
Magnitogorsk
Dinamo Moscova - Khimik
Jokerit Helsinki - Ässät Pori
Toronto Maple Leafs - Ottawa
Detroit Red Wings - Anaheim Ducks
Dinamo Moscova - SKA St.Petersburg
St. Louis Blues - Phoenix Coyotes
San Jose Sharks - Edmonton Oilers
Predators
Toronto Maple Leafs - Ottawa
Toronto Maple Leafs - Ottawa
Ottawa Senators - Toronto Maple
Montreal Canadiens - Carolina
Washington Capitals - Atlanta
Boston Bruins - Dallas Stars
Anaheim Ducks - Pittsburgh Penguins
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
duminică, 24 februarie 2008
Nancy v Lens
sâmbătă, 16 februarie 2008
PANCU: "AVEM SANSE EGALE LA TITLU CU CELELALTE ECHIPE"
"Nu am avut presiune, s-a jucat si fara public, au fost doar simple antrenamente. Important este ca am revenit in tara cu o singura accidentare si trebuie sa nu mai pierdem de sambata ceva. Nici nu ştiu cum e mai bine, să baţi pe toate în amicale, să pierzi...Cred că Rapid are şanse cel puţin egale cu celelalte echipe la câştigarea campionatului", a declarat Pancu.
REDNIC: "PREGATIM O SURPRIZA MARE DE TOT"
"Sunt mulţumit de acest cantonament, au fost condiţii bune. Păcat că ne pregătim o lună pe o vreme bună, iar aici ne aşteaptă frigul. Am făcut acest cantonament să ne pregătim fizic, nu au contat rezultatele. Ne interesează primul meci cu Universitatea Cluj. Pe Salou îl aştept să vină zilele următoare. Coman a avut o problemă, dar l-am trimis la un medic bun, iar de luni va începe pregătirile normale. Boya m-a surprins plăcut, sper să nu fi marcat toate golurile acum. Despotovici încă nu s-a adaptat, dar are tot sprijinul meu. Totuşi, nu voi alege titularii decât în funcţie de valoare şi formă, nu contează cât s-a plătit pe unul sau pe altul. S-ar putea să pregătim o surpriză mare de tot", a spus Rednic.
Rapidiştii au plecat de la aeroport separat, o parte cu maşinile personale, iar cealaltă, în special străinii, cu autocarul clubului.
vineri, 15 februarie 2008
VINTILESCU SI BALAET, INAPOI LA PANDURII
Deşi antrenorul Marian Bondrea i-a dorit în lot pe Gărgălie(Universitatea Craiova) şi Dragomir(Dinamo II), transferul acestora a căzut. “Pentru Gărgălie nu putem plăti suma cerută de Craiova, iar Dragomir are probleme medicale şi trebuie să facă pauză lungă. Aşa că am renunţat fortuit la aducerea celor doi” a explicat directorul general al CSM-ului, Florin Verigeanu.
În schimb, Vintilescu, Bălăeţ (ambii Pandurii) şi Csongor (ASA Tg.Mureş) au dezamăgit în cantonamentul din Turcia. “Juniorul Csongor nu avea deocamdată şanse să joace, iar la aducerea lui Vintilescu şi Bălăeţ am renunţat, ei se vor întoarce la Pandurii” a mai spus Verigeanu.
Antrenorul Marian Bondrea se confruntă însă în privinţa lotului şi cu probleme medicale, Stanca, Melcea şi Vătavu find accidentaţi. “Stanca s-a operat de menisci şi nu cred că mai poate juca în retur, Melcea mai stă două săptămâni cu piciorul în ghips şi nu ştim când va reintra. Vătavu are o ruptură fibrilară, el va reveni mai rapid, peste două săptămâni. Oricum, ne vom mai întări, vreau să mai aducem săptămâna viitoare doi-trei jucători, printre care un portar şi un fundaş central” a mai spus Florin Veriganu.
Sâmbata, la Tg.Jiu (ora 15.00), CSM va întâlni într-un meci amical echipa locală de primă ligă, Pandurii.
"RAMAN LA VASLUI"
Internationalul de tineret Stefan Mardare este convins ca nu va pleca pâna în vara la o alta echipa.
"Am vazut cum domnul Rednic a declarat ca m-a vrut la Rapid. S-a spus ca si Dinamo ar fi interesata de mine. Sunt flatat de interesul echipelor din Capitala, dar eu spun ca ramân la Vaslui si în retur. Nu m-a anuntat nimeni de la club ca sunt oferte pentru mine. Oricum, chiar daca ar fi, eu as afla ultimul. Sunt la Vaslui si ma pregatesc cu echipa pentru a îndeplini obiectivul. Ne dorim sa mergem în Cupa UEFA", a spus tânarul international, care a mai precizat ca s-a plictisit de cantonamente si de meciuri amicale si abia asteapta sa înceapa campionatul.
"Ma bucur ca se termina si ultimul cantonament. Nu ma simt obosit, ci mai mult sunt plictisit. Avem mai bine de o luna de când suntem departe de familii. Oricum, nu ma plâng. Am stiut care vor fi conditiile când am ales sa fac asta. Ma pregatesc în continuare, sper sa obtin rezultate cât mai bune cu FC Vaslui si, când va fi timpul, sa joc si la o echipa mai mare", a mai spus Mardare.
luni, 11 februarie 2008
Eugen Trica e dorit si de Rapid
Jucatorul celor de la CFR Cluj, Eugen Trica, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Libertatea, ca in perioada transferului la gruparea ardeleana, a primit o oferta de transfer si din partea echipei Rapid. "Am plecat de la TSKA Sofia pentru ca n-au fost in stare sa mai bage niste "cascaval" la contract. Nu a trecut o zi si m-au sunat de la Cluj si ne-am inteles pe loc. Si Rapidul m-a dorit, dar s-a trezit prea tarziu", a spus Trica. Mijlocasul liderului Ligii I considera ca echipa sa este inca departe de cucerirea titlului de campioana si explica ce ar putea compromite sansele clujenilor la castigarea acestui trofeu. "Nu ma consider deja campion cu CFR pentru ca nu am realizat nimic pana acum. Nu avem de ce sa fim cu nasul pe sus. Stii vorba aia: "Te ineci ca tiganul la mal!". E drept ca avem prima sansa la campionat dar trebuie sa fim foarte atenti. Mai sunt 15 etape, insa daca vom evolua ca in tur sigur vom lua titlul. Atmosfera si unitatea grupului de la Cluj sunt secretul succesului. Dar atmosfera s-ar putea strica. E de-ajuns sa si-o ia unul in cap, ca se va destrama totul. Daca vreun jucator se va considera Pele sau Maradona, s-a zis cu noi!", a explicat Trica. Trica si-a aratat, de asemenea, dezamagirea fata de neconvocarea sa la echipa nationala pentru meciul amical cu Israel si fata de participarea rara la circuitul echipei nationale. "Sincer, m-a deranjat faptul ca nu am fost convocat pentru meciul amical cu Israel. Dar asta este viata! Mergem inainte. Daca asa a decis selectionerul, nu am ce sa fac decat sa muncesc si mai mult, sa demonstrez ca merit sa prind si eu un loc la Euro. Regret ca am fost ignorat. Consider ca puteam oferi mai mult echipei nationale daca eram bagat in seama. Azi, as fi fost 100% titular in linia mediana. Dar daca am fost chemat o data si dupa aceea peste sapte ani... Pentru asta trebuia sa fiu permanent in circuitul nationalei", a spus Trica.
miercuri, 6 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Vorbesc dupa fiecare meci. Discuta transferurile la echipa. Cu toate acestea, Andone a fost "sarit" de Paszkany si Muresan când a venit vorba de cât câstiga jucatorii pe care-i pregateste.
Patronul ardelenilor s-a laudat recent ca are o colaborare perfecta cu antrenorul sau. "Fata de ceilalti tehnicieni cu care am mai lucrat, Ando nu are nicio jena sa vina si sa discute cu mine probleme legate de jocul echipei. Nu i-am impus niciun fotbalist, dar nu pot sa nu am o parere daca vad ca unul din teren are o evolutie mai slaba
timp de patru sau cinci meciuri", a dezvaluit Paszkany. Cu toate acestea, finantatorul CFR-ului a admis ca "Falcosul" nu stie cu cât sunt platiti elevii sai. "Am evitat acest subiect pentru ca e mai bine ca Ando sa nu se gândeasca la ce salarii au baietii atunci când pregateste prima echipa", a detaliat bossul liderului.
Declaratiile lui Paszkany au fost confirmate de Andone. "Intr-adevar, eu nu cunosc salariile fotbalistilor mei. Aflu si eu din ziare cu cât sunt platiti baietii", a admis antrenorul clujenilor
marți, 5 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
”Sunt foarte bune aceste meciuri de verificare, deoarece ne vor ajuta foarte mult in returul de foc pe care-l avem inainte si, mai ales, pentru a atinge obiectivul propus, acela de a castiga toate cele 15 meciuri ramase din acest campionat. Marius Lacatus are la dispozitie un lot numeros si valoros. In acest moment se incearca mai multe formule de joc si speram ca antrenorul o va gasi, incepand cu prima etapa, pe cea mai buna, care sa ne ajute sa atingem obiective propuse”, a declarat Petre Marin după a patra victorie din Cipru, 2-0 cu FK Teplice.
"Sper să demonstrez că Steaua nu m-a cumpărat degeaba"
Cumpărat în vară, dar împrumutat la Gloria Buzău, tânărul fundaş Alexandru Iacob a reuşit să debuteze în sfârşit la Steaua: ”Ma bucur ca am debutat pentru Steaua. A fost un joc reusit al echipei si sper sa demonstrez ca Steaua nu m-a cumparat degeaba in vara trecuta”, a declarat Alexandru Iacob.
"Este o onoare sa joc la Steaua"
”Este al doilea meci pentru mine la Steaua si ma bucur foarte mult ca am intrat si astazi pe teren. Steaua este o echipa mare si ma onoreaza faptul ca am jucat alaturi de cei pe care-i admir. Sper sa capat experienta si sa fiu o solutie pentru viitor”, a declarat juniorul Bogdan Mustata, in exclusivitate pentru site-ul oficial al clubului.
luni, 4 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Orasul este recunoscut pentru hotelurile luxoase, de cinci stele, care s-au ridicat în ultimul timp.
Un sejur în statiunea mediteraneana este destul de costisitor, aceasta si pentru ca Belek nu este atractiv doar pentru turisti, ci a devenit si un punct important pe harta turneelor de golf, orasul fiind apreciat pentru calitatea terenurilor pe care le ofera celor împatimiti de acest sport. Orasul are parte de soare 300 de zile pe an, iar în ofertele agentiilor de turism figureaza excursiile cu barca, sporturile nautice, safari prin munti sau calaritul, ca mijloace de petrecere a timpului liber. In timpul sederii în Turcia, clujenii vor locui la Hotel Limak Atlantis, o locatie de cinci stele.
sâmbătă, 2 februarie 2008
ALEXA SCAPA DE OPERATIE
Desi existau temeri ca Dan Alexa ar putea sa ajunga la "cutit" dupa accidentarea suferita in cantonamentul din Cipru, pina la urma mijlocasul banatenilor va avea nevoie doar de 10 zile de repaus pentru a se reface. Inchizatorul Timisoarei s-a lovit la genunchi la inceputul saptamanii si a efectuat astazi un consult medical care a relevat ca inflamatia acestuia nu necesita operatie.
NEGREAN, GOLGHETER IN ANTALYA
Revenit la Bistrita, dupa aventura de un an la “U” Cluj, atacantul Sandu Negrean a devenit dupa trei jocuri golgheter al ardelenilor, cu trei reusite, la fel ca si Cosmin Tilinca, “Mielul” marcând o tripla cu FK Baku. In aceasta dimineata, ardelenii joaca a patra partida din stagiul turcesc, cu echipa de liga a II-a din Rusia, Kamaz. Gloria - SK Sturm Graz (Austria) 1-1 (1-1) A marcat pentru Gloria: Negrean (26) GLORIA: Tatarusanu – Dan Matei, Frasinescu, Dumitra, Fl. Ganea – M. Rus, Codoban, Ragipovic, Arhire – Negrean, Coroian. Au mai jucat: Achim, Târnaveanu, Dobre. Antrenor: Ioan Ovidiu Sabau * Amical jucat vineri seara
VISEAZA FRUMOS
INTERVIU / IOAN OVIDIU SABAU La o zi dupa ce a semnat prelungirea contractului cu Gloria, Ioan Ovidiu Sabau se gândeste la momentul în care va sta pe banca tehnica a echipei nationale. Curtat asiduu de Dinamo si Rapid, Ioan Ovidiu Sabau a decis sa-si prelungeasca sederea la Gloria Bistrita pâna în vara lui 2010. Marele vis al "Motului" ramâne echipa nationala. Domnule Sabau, n-a fost Dinamo, nici Rapid, ci a ramas Gloria. De ce? Fiindca aici am conditiile pe care le doresc pentru a face performanta si pentru a creste din punct de vedere profesional. Am liniste, încredere si rabdare din partea clubului, atribute esentiale în munca de antrenor. In plus, am fost cooptat si în Consiliul Director al clubului, iar acest lucru ma onoreaza si ma obliga. In 10 minute am acceptat oferta lui Jean Padureanu de prelungire a contractului, iar acum sper sa îndeplinesc obiectivele echipei. Care ar fi acestea? Anul acesta vrem locurile 1-8, însa în sezonul viitor dorim sa ne batem pentru pozi- tiile 1-6. Sper sa putem realiza acest lucru. Voi continua sa lucrez cu jucatori tineri, sper sa formez în continuare fotbalisti care sa plece mai apoi pe bani multi în strainatate, asa cum a facut Sepsi. Apropo, de ce ati refuzat toate ofertele din Bucuresti pâna acum? Sunt om de cuvânt. I-am zis lui Jean Padureanu ca voi continua aici daca voi avea conditii. Se vor face lucrari în continuare la stadion, vom avea cât de curând nocturna si un gazon demn de Liga I. Se lucreaza si la terenurile de antrenament. Eu eram pregatit în orice moment din punct de vedere profesional sa fac pasul spre o echipa din Bucuresti. Care ar fi planurile de viitor ale antrenorului Sabau? De când am fost la juniori, mi-am propus teluri înalte. La fel am facut si din postura de antrenor. Am început din Liga a III-a, am acumulat în fiecare an experienta. Voi continua la fel. Recunosc ca visez sa fiu la un moment dat pe banca echipei nationale. Jean Padureanu spunea ca, în cazul în care ar pleca Victor Piturca, dumneavoastra ar trebui sa-l înlocuiti... Ii multumesc pentru aceste cuvinte. Nationala are un antrenor foarte bun, care a stiut cum sa munceasca pentru a duce echipa la Euro 2008. Are toate atuurile sa mai ramâna multi ani la timona tricolorilor. Eu am mai zis, visez sa fiu la nationala, urmeaza sa vedem daca voi putea si când. Eu am mai zis: Sabau va ramâne multi ani aici. Suntem foarte multumiti de munca lui. Acum am batut palma cu Nelutu. Jean Padureanu, presedinte Gloria Este un antrenor valoros, a demonstrat acest lucru la Gloria. Daca va mai câstiga experienta, va putea sa spere la banca tehnica a României. Iuliu Muresan, presedinte CFR Cluj Il apreciez pe Sabau, în special pentru ca nu a parasit-o pe Gloria, în ciuda tentatiei numita Dinamo. Fara discutie, poate deveni selectioner în viitor, dar nu putem sa-l consideram favorit. Mircea Radulescu, directorul Scolii de Antrenori