joi, 18 decembrie 2008

Profit cu 27% mai mic la Broker Cluj

Societatea de intermediere pe piata de capital SSIF Broker din Cluj a anuntat ieri o scadere de 27% a profitului brut pe primul semestru fata de perioada similara a anului anterior.
Broker este singura societate de intermediere listata la Bursa de Valori. Societatea a inregistrat in primele sase luni un profit brut de 6,83 mil. lei (1,92 mil. euro) fata de un castig brut de 9,3 mil. lei in perioada similara a anului trecut.

Scaderea profitului s-a produs in ciuda cresterii volumului de tranzactii de la Bursa fata de anul trecut si a fost cauzata in principal de evolutia nefavorabila a principalelor actiuni cotate de piata. Broker detine cel mai valoros portofoliu de actiuni dintre societatile de brokeraj de pe piata, cea mai mare parte a profitului din ultimii ani venind de pe urma tranzactiilor cu actiuni realizate de societate in nume propriu.
Dupa un salt puternic in ianuarie, principalele actiuni cotate la Bursa de Valori au intrat pe o panta descendenta, multe dintre acestea ajungand luna trecuta la preturi mai mici decat la finalul anului 2005. Broker inregistreaza in contabilitate castigurile sau pierderile din tranzactii in momentul vanzarii.
Valoarea contabila a unei actiuni Broker era la jumatatea acestui an de 1,253 lei/actiune, valoarea activelor societatii ridicandu-se la circa 23 mil. euro la aceeasi data, din care 19 mil. euro reprezentau capitaluri proprii. Portofoliul de actiuni cotate al societatii se ridica la 13,5 mil. euro, peste 90% din actiunile detinute fiind listate pe piata de capital.
Singura participatie de peste 10% din actiunile unei companii listate este pachetul de 16,5% detinut la Mecanica Ceahlau, conform raportarilor societatii de la finalul lunii mai. Societatea detine un pachet de actiuni de pana la 5% din capitalul social la 67 de companii, iar la alte cinci companii detine participatii intre 5% si 33%.
Alaturi de actiunile din portofoliu, societatea avea la finalul lunii trecute si aproape 1.000 de pozitii deschise la Bursa din Sibiu unde se tranzactioneaza instrumente financiare derivate.
Broker este cea mai mare societate independenta de brokeraj de pe piata, in conditiile in care o pondere din ce in ce mai mare din tranzactiile de pe piata sunt intermediate de societati ale bancilor.
Dupa primele sase luni ale anului Broker ocupa locul al patrulea in topul societatilor de intermediare de la Bursa de Valori cu tranzactii intermediate in valoare de 140 mil. euro si o cota de piata de 5,4%. Societatea era singura dintre primele sase care nu avea ca actionar principal o banca.
De altfel, presedintele Broker, Petru Prunea, declara recent ca societatea este in cautare de oportunitati de fuziune cu alte societati independente de profil pentru a putea rezista concurentei tot mai puternice de pe piata.
Actiunile Broker sunt suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori de la finalul lunii trecute pentru derularea unei majorari de capital. Ultima cotatie a actiunilor companiei a fost de 2,21 lei/ actiune, pret la care capitalizarea bursiera se ridica la 33,6 mil. euro.