SIF Oltenia a obtinut dupa primul semestru al anului un profit net de 91,5 milioane de lei (25,8 milioane de euro), cel mai ridicat castig dintre cele patru societati de investitii financiare care au prezentat pana in prezent rezultatele financiare la sase luni. Castigul SIF Oltenia este cu 70% mai ridicat comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului trecut si cu 30% peste nivelul bugetat pentru intreg anul.
Un profit peste buget a mai raportat si SIF Banat - Crisana. SIF Muntenia nu a prezentat pana in acest moment datele pe primul semestru, dar probabil si aceasta societate va obtine un castig peste buget la finalul lunii iunie, in conditiile in care dupa primele cinci luni ale anului era foarte aproape de nivelul bugetat pentru tot anul.
Castigul SIF Oltenia este doar in usoara crestere, de 4,6% fata de nivelul de la sfarsitul lunii mai, de 38 milioane de lei (10,8 milioane de euro), in conditiile in care societatea a incasat in mai cele mai importante dividende, de la banci si Petrom. Numai de la BCR si BRD, SIF-urile trebuia sa primeasca dividende de peste noua milioane de euro.
"In luna mai am incasat dividendele de la BRD, BCR si Petrom. Luna trecuta, cele mai importante surse de venit constituindu-le profitul din vanzarea pachetului majoritar la Avicola Tartasesti si din retragerea de la Elpreco", a precizat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.
Potrivit conducerii societatii, profitul SIF Oltenia in urma tranzactiei de 14,56 milioane de lei, prin care a vandut pachetul de la Avicola, s-a ridicat la 9 milioane de lei, cea mai mare parte a acestuia fiind inregistrata in aprilie, iar restul luna trecuta.
Tot in iunie, SIF Oltenia a mai incasat si 6 milioane de lei, in urma retragerii din societatea Elpreco, in cadrul procesului de delistare in care se afla aceasta. SIF Banat - Crisana, care ajunsese prima la profit dupa primele cinci luni ale anului, in urma vanzarii pentru 24,5 milioane de lei (aproape 7 milioane de euro) a pachetului de actiuni detinut la producatorul de tevi Silcotub Zalau, a obtinut la finalul lunii iunie un castig de 72,67 milioane de lei (20,5 milioane de euro), cu circa 46% mai ridicat fata de profitul din perioada similara a anului trecut.
Castigul acestei societati este cu 27% mai ridicat decat profitul net bugetat pentru acest an. Dupa primele cinci luni ale anului, SIF Banat-Crisana avea un profit de 64,6 milioane de lei (18,4 milioane de euro).
Celelalte doua SIF-uri care au mai raportat datele financiare la sase luni, SIF Moldova si SIF Transilvania, au obtinut castiguri de 26,15 milioane de lei (7,4 milioane de euro) si, respectiv, de 35,4 milioane de lei (peste 10 milioane de euro).
SIF Transilvania se afla la nivelul profitului net de la sfarsitul lui iunie cu 11,5% sub nivelul bugetat pentru tot anul si cu circa 1% peste profitul inregistrat in primele sase luni din 2005.
SIF Moldova are ceva mai mult de recuperat pana la a atinge profitul bugetat pentru acest an, castigul de la sase luni fiind cu 33% sub bugetul pe intreg anul. In acelasi timp, profitul raportat de aceasta societate este cu 47% mai redus fata de castigul din primul semestru al anului trecut.
La finalul lunii iunie, activul net unitar al SIF Oltenia era de 2,9059 lei/actiune, in timp ce in cazul celorlalte SIF-uri, valoarea activului net unitar era de 2,4811 lei/actiune (SIF Transilvania), 2,2381 lei/actiune (SIF Banat - Crisana) si, respectiv, de 2,1755 lei/actiune, pentru SIF Moldova.
La Bursa, SIF-urile au inregistrat ieri o crestere in medie de 2%, reconfirmand tendinta de crestere pe care au intrat de cateva saptamani.