Bursa a inregistrat ieri o noua crestere generalizata, intr-o zi in care in centrul atentiei nu s-au mai aflat SIF-urile, ci actiunile companiei petroliere Petrom.
Titlurile Petrom au urcat ieri pe primul loc in topul celor mai tranzactionate actiuni, cu transferuri de peste 2 milioane de euro, aproape duble fata de operatiunile realizate cu actiunile SIF Moldova, locul doi in topul celor mai mari ridicate rulaje. Pretul actiunilor Petrom a castigat 2%, apreciere consemnata si la nivelul indicilor care urmaresc actiunile de la Bursa.
SIF-urile au castigat si ele in medie 2%, dintre actiunile mari de pe piata cele mai mari cresteri apartinand titlurilor BRD si Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu aprecieri de 4,3% si, respectiv, de 3,9%.
Analistii de pe piata spun ca interesul mai ridicat la cumparare pentru actiunile Petrom, manifestat in contextul noilor recorduri stabilite de pretul petrolului pe piata internationala, se datoreaza probabil achizitiilor facute de unele fonduri straine, care de regula fac investitii pe termene lungi de timp.
"S-a vazut un interes neasteptat de mare pentru actiunile Petrom, din punct de vedere al volumului realizat. Este posibil ca principalii cumparatori sa fi fost investitori straini, in conditiile in care in randul investitorilor romani tendinta este de asteptare pentru a se vedea ce se intampla cu pachetul de 8%", a precizat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
"E totusi ciudat pentru ca ma asteptam ca investitorii straini sa manifeste retinere fata de pietele emergente, avand in vedere insecuritatea existenta la nivel global din cauza evenimentelor din Orientul Mij-lociu. Probabil, cumparatorul a fost un fond european, care a luat actiuni si la OMV in acelasi timp", a adaugat Panait.
Actiunile Petrom au atins ieri cel mai mare pret din ultimele doua luni, readucand in randul investitorilor sperantele privind o revenire a Bursei dupa scaderile din ultimele luni. Actiunile Petrom au fost de altfel ieri cele mai tranzactionate de pe piata, cu tranzactii in valoare de peste 2 milioane de euro. Ultima cotatie a zilei a fost de 0,535 lei/actiune, in crestere cu aproape 2% fata de luni. La finalul lunii mai cotatia Petrom a atins un minim de 0,441 lei/actiune.
Actiunile SIF Oltenia au inregistrat ieri cel mai mare castig dintre SIF-uri, dupa ce acuzatiile avocatului Gheorghe Piperea, conform carora presedintele SIF Dinel Staicu ar fi tranzactionat actiuni prin intermediul unor firme fictive, au produs scaderi destul de accentuate pentru actiunile societatii. SIF Oltenia a castigat ieri 3% fata de pretul anterior si a incheiat ziua la 2,32 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat la circa 850.000 de euro.
Actiunile BRD - SocGen, cea mai mare banca listata pe piata au inregistrat ieri una din cele mai clare zile de crestere de anul acesta, intarind opinia brokerilor ca piata incepe sa intre pe un trend ascendent. De altfel, actiunile BRD, ca si cele ale Petrom sunt cele care impun de obicei tendinta pe intreaga piata. Actiunile bancii au castigat ieri 4,3% si au incheiat ziua la 16,9 lei/actiune. Actiunile BRD au urcat la inceputul anului pana la un maxim de 20 lei/actiune.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea s-au stabilizat ieri in jurul pretului de 0,44 lei/actiune, dupa ce anuntul Ministerul Economiei privind amanarea pana cel mai devreme anul viitor a privatizarii combinatului a provocat cateva zile de scaderi usoare pentru actiunile Oltchim. Compania este una din cele mai mari din industrie ramasa in proprietatea statului, privatizarea fiind intarziata din cauza unui litigiu in justitie intre companie si actionarii minoritari.
Un nou pachet de circa 5% din actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila s-a transferat ieri pe piata RASDAQ, la fel ca in ziua anterioara. Pretul mediu la care s-au transferat actiunile a fost apropiat de cel din sedinta anterioara, de circa 0,7 lei/actiune. Cotatia actiunilor Braiconf nu si-a mai continuat astfel cresterea, dupa ce castigase peste 100% in ultimele saptamani. Pretul de inchidere a consemnat astfel chiar o scadere de 1,5%.