Speculatorii si-au mai marcat ieri din profitul acumulat pe cresterea din ultima perioada de la Bursa, aproape toate actiunile mari de pe piata suferind pierderi de pana la 3%. Scaderile au venit spre finalul sedintei, dupa ce in cea mai mare parte a zilei, actiunile au avut o evolutie relativ stabila.
Indicele BET-FI a pierdut ieri 2,6%, scaderi usor mai mari avand si titlurile Petrom, Bancii Transilvania si BRD. Lichiditatea pietei a fost din nou in scadere, valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa coborand ieri pana la 6,2 mil. euro, dupa ce pe cresterea din ultimele saptamani, rulajele zilnice au depasit 10 mil. euro.
Speculatorii si-au marcat din profit si pentru ca s-au uitat la castigurile acumulate recent, dar si pentru ca din punct de vedere tehnic, o astfel de miscare era de asteptat sa urmeze o scadere. Indicele BET-FI a atins pe parcursul sedintei pragul de 42.000 de puncte, unde este un nivel de rezistenta, dar nu a rezistat deasupra lui. Daca trendul crescator ar fi continuat, ar fi trebuit sa ramana deasupra lui 2-3 zile. De aceea, pe termen scurt, eu ma astept la noi scaderi", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
El a mai spus ca la finalul sedintei, toate actiunile mari de pe piata au fost "lovite" de ordine destul de mari de vanzare. "Important nu e cine le-a lovit. Important e sa ne dam seama daca sunt, bani sau nu care sa sustina trendul de crestere, pentru ca atunci cand nu sunt speculatorii incep sa miste piata. Daca se vede ca sunt bani disponibili, speculatorii nu intra short pe piata. Eu unul nu prea cred insa ca mai sunt bani. Nu prea vad ce fonduri straine ar mai intra acum la cumparare pe piata, de vreme ce exista starea de conflict in Orientul Mijlociu si perspectiva unei noi majorari a ratei de dobanda la dolar", a precizat Floroiu.
Directorul de la EFG Eurobank a mai spus ca se asteapta in continuare la noi scaderi ale volumelor de tranzactionare pana la rulajele de 3-4 milioane de euro, intalnite cand piata scadea.
"Nu cred ca o sa scadem pe BET-FI pana la minimul de la finalul lunii iunie. Cred ca pe un interval de timp de 2-3 saptamani, BET-FI ar putea sa scada cu 3-4%, pana la 38-39.000 de puncte, in timp ce BET s-ar putea duce mai jos pana la 7.200 de puncte", considera Laurentiu Floroiu. Ieri, indicele BET-FI avea o valoare la inchidere de 40.435 de puncte, iar BET, de 7.501 puncte.
Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 2,6%, pe o lichiditate in scadere fata de sedinta precedenta, dupa ce la inceputul zilei erau cotate in crestere, pentru ca apoi sa urmeze o plafonare a cotatiilor. Tranzactiile derulate cu aceste titluri au fost de 4,7 milioane de lei (1,3 milioane de euro), actiunile SIF Oltenia fiind de altfel singurele din piata care au facut obiectul unor operatiuni de cel putin un milion de euro. SIF Oltenia a raportat cel mai ridicat profit dupa primul semestru al anului, la sase luni societatea avand un castig de 91,5 milioane de lei (25,8 milioane de euro), cu 70% mai ridicat fata de profitul din perioada similara a anului trecut si cu 30% peste nivelul bugetat pentru intreg anul.
Actiunile Petrom au scazut cu 2,8%, in tendinta pietei, pe un rulaj mult mai redus comparativ cu tranzactiile mari din sedinta precedenta, caracterizate de altfel ca "neasteptate" de catre brokeri. Daca marti, valoarea tranzactiilor a depasit doua milioane de euro, ieri, titlurile Petrom nu au mai realizat un rulaj mai mare de 0,7 milioane de euro. Petrom a anuntat ieri ca a identificat lipsa unei cantitati de pana la 54.500 de tone de produse petroliere aflate in custodia Petrotrans si Conpet, pentru care s-au constituit provizioanele corespunzatoate in situatiile financiare ale companiei. Conducerea Petrom a mai spus ca va lua in considerare procedurile legale pentru recuperarea pagubelor.
Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au facut ieri nota discordanta pe piata, castigand 1% la nivelul pretului de inchidere. Dintre titlurile mari de pe piata, actiunile Petromidia au fost singurele care au reusit sa inchida ziua pe plus. Pretul titlurilor a atins din nou pragul de 0,08 lei/actiune, inchiderea facandu-se la acest nivel. Procurorii au precizat ieri ca au finalizat ancheta in dosarul Rompetrol, dar oficialii grupului Rompetrol au spus ca procurorii dezinformeaza opinia publica cu privire la stadiul real al anchetei in dosarul Rompetrol. In acest dosar, au spus, reprezentantii grupului, sunt in continuare audiati martori si nu au fost inca intocmite unele rapoarte de expertiza.
Titlurile BRD au dat inapoi cu 3%, inchizand ziua la 16,4 lei/actiune, dupa ce marti urcasera pana la 16,9 lei/actiune, in urma unei cresteri de peste 4%. Actiunile au atins si ieri acest nivel, care de altfel a fost maximul zilnic, dar aparitia unor ordine mai mari de vanzare spre finalul sedintei a dus cursul pana intr-un minim de 16,2 lei/actiune. Tranzactiile derulate cu actiunile bancii au fost de 1,7 milioane de lei (aproape 0,5 milioane de euro). O scadere apropiata de cea a BRD a inregistrat si Banca Transilvania, cealalta banca mare de la Bursa, care a pierdut 2,7%. Banca Transilvania urmeaza sa prezinte rezultatele financiare pe primul semestru pe 2 august, iar BRD pe 14 august.
Actiunile Flamingo au scazut ieri cu 0,9% in prima zi de tranzactionare dupa inregistrarea majorarii de capital derulate in acest an de retailerul IT&C. Flamingo si-a majorat capitalul social cu 25,67 milioane de lei (7,15 milioane de euro), pana la un nivel de 77,9 milioane de lei (21,7 milioane de euro). Majorarea s-a facut prin emisiunea a peste 256 de milioane de actiuni noi pentru a finanta achizitia intregului pachet de actiuni al lantului de electronice si electrocasnice Flanco. Valoarea tranzactiilor realizate ieri cu actiunile Flamingo a fost de 0,2 milioane de lei (circa 56.000 de euro), ultima dintre ele perfectandu-se la pretul de 0,351 lei/actiune.