Salariul mediu al unui angajat al Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata pe Bursa, a scazut cu circa 40% in lei in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele financiare publicate de societate. Reducerea castigurilor brokerilor a fost cauzata de scaderea volumelor actiunilor tranzactionate la Bursa ca urmare a prabusirii pretului actiunilor.
Cheltuielile medii lunare cu salariile pentru un angajat al Broker s-au ridicat la circa 1.900 de lei (530 de euro) fata de circa 3.200 de lei (aproape 1.000 de euro) in prima jumatate a anului trecut. Scaderea a fost mai mare in euro din cauza deprecierii cursului de schimb.
"Scaderea salariilor este explicata prin momentul prost prin care trece piata. Noi am oferit angajatilor posibilitatea de a opta intre un salariu fix si un salariu cu o componenta fixa si alta care variaza in functie de performanta. Foarte multi dintre angajatii din sucursalele noastre au ales varianta salariului care depinde de performanta", a explicat Petru Prunea, presedintele societatii.
Pe piata era anticipata o scadere a veniturilor brokerilor pentru anul acesta, insa amploarea acesteia nu era certa. Broker Cluj este insa singura societate de intermediere bursiera care a publicat situatii financiare detaliate la jumatatea anului.
In prima jumatate a anului Broker a intermediat tranzactii in valoare de 450 mil. lei (circa 125 milioane de euro), jumatate din valoarea din aceeasi perioada a anului trecut.
Datele privind salariile de la Broker Cluj includ atat salariile brokerilor si ale managerilor, cat si salariile analistilor sau personalului auxiliar, care sunt de regula fixe. Scaderea medie a salariului unui broker ar putea fi astfel mai mare de 40%. Broker a cheltuit pentru salarii, conform situatiilor financiare, 1,9 milioane de lei in primul semestru, avand un numar de 172 de angajati la finalul lunii iunie, in timp ce in perioada similara a anului trecut a avut cheltuieli cu salarii de 2,8 milioane de lei la 147 de angajati.
Scaderea generalizata a pietelor internationale de capital din ultimul an, declansata de criza creditelor ipotecare din Statele Unite, a adus pe piata locala o scadere de circa 40% a valorii medii zilnice a tranzactiilor. Societatile de brokeraj au fost afectate in aceasta perioada si de tendinta de scadere a comisioanelor pe fondul cresterii concurentei. De la maximele atinse anul trecut, indicele BET al Bursei a pierdut 45% din valoare, in timp ce SIF-urile, cele mai tranzactionate actiuni de pe piata, au coborat cu circa 65%.
In ultimul an, salariile din sectorul intermedierilor financiare, care include intre altele bancile si societatile de brokeraj au ramas relativ constante, cu usoare variatii de la o luna la alta, arata datele Institutului National de Statistica. Salariile din acest sector sunt cele mai mari la nivelul economiei. In iune 2008 salariul mediu brut era de circa 4.500 de lei, fata de aproape 4.800 de lei in aceeasi luna a anului trecut.