sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Muresan: Efectele rezultatelor financiare se vor vedea, dar in timp

Bursa a inceput saptamana cu noi scaderi, anuland practic revenirea inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute. "Sedinta de ieri nu a fost concludenta, cum nu a fost de altfel nici cea de vineri. Volumele au fost in continuare mici, cu cateva exceptii. Pentru primul semestru rezultatele financiare raportate de companii au fost bune, desi poate ca unii emitenti se asteptau la rezultate si mai bune. Acestea nu pot schimba insa imediat piata si probabil ca influenta rezultatelor o vom vedea in timp", spune Marius Muresan, analist la STK Financial.
BET-C, indicele general al pietei care include toate companiile listate, a pierdut ieri 0,4%, anuland astfel o parte din cresterea de 0,7% atinsa vineri. BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata a scazut cu aproape 0,9%, in vreme ce societatile de investitii financiare au suferit cel mai mult de pierderile din piata. Indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, a pierdut ieri 2,46% si a anulat intreg avansul de la sfarsitul saptamanii trecute, de 2,04%.
Cu toate acestea, titlurile din sectorul chimic au cunoscut o evolutie diferita fata de cea a celorlalte actiuni din piata, cunoscand aprecieri importante pe parcursul sedintei. Astfel, combinatele chimice Azomures (AZO), Amonil (AMO) si Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au cunoscut avansuri puternice de pana la 7% inainte de inchidere, pentru ca ultima tranzactie din piata sa aduca pentru Amonil un avans de 0,36%, o stagnare pentru titlurile Azomures si un salt spectaculos de 9,1% pentru Oltchim, insa pe fondul unui volum foarte mic.
Sectorul energetic a cunoscut o depreciere usoara ieri, indicele BET-NG scazand cu 0,4%, insa pastrand din avansul de 0,9% de vineri. Actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa, au inchis sedinta de ieri in crestere cu 0,7%, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut 1,36%. Titlurile Transelectrica (TEL) au scazut cu aproape 1,4%.
Cele mai mari pierderi din piata au fost inregistrate ieri de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o scadere de 3,2%, Banca Carpatica (BCC), cu o pierdere de 4,3%, precum si de titlurile Antibiotice Iasi (ATB), care au pierdut ieri 4,76%.
"Nu cred ca avem in momentul de fata investitori seriosi in piata, care sa intre si sa cumpere. Investitorii straini au avut probleme la ei, in vreme ce investitorii institutionali de la noi sunt putini. In piata sunt multi speculatori, insa nici acestia nu pot sa faca o strategie cu care sa castige constant", spune Muresan.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 4,1 milioane de euro (14,5 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de numai 0,5 milioane de euro (circa 1,9 milioane de lei). Volumul total de tranzactionare din piata s-a mentinut in continuare scazut, in sedinta de ieri fiind transferate circa 26,6 milioane de actiuni.
Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat ieri cel mai mare rulaj din piata, de 0,9 milioane de euro (3,4 milioane de lei), urmate de titlurile Bancii Transilvania (TLV), cu o lichiditate de circa 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei).
"Exista in momentul de fata premise pentru o evolutie mai buna a pietei, insa nu poate spune nimeni in ce directie va merge aceasta peste cateva luni. Cu toate acestea, cred ca pana la sfarsitul anului vom avea parte de ceva pozitiv", este de parere Muresan.
Pe plan international principalele piete din Europa au cunoscut o evolutie atipica ieri. Astfel, indicele francez CAC-40 scadea inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare cu 0,4%, in vreme ce indicele german DAX se mentinea la nivelul de vineri.
In Marea Britanie, indicele FTSE 100 crestea inainte de inchidere cu 2,5%.