joi, 23 iulie 2009

Statele Unite înfiinţează o nouă forţă împotriva pirateriei pe mare

tatele Unite au anunţat astăzi înfiinţarea unei forţe multinaţionale sub comandament american pentru a lupta împotriva piraţilor somalezi din Golful Aden şi Oceanul Indian, relatează AFP.

Înfiinţarea forţei Combined Task Force 151 (CTF - 151) intervine în urma intensificării actelor de piraterie din apele Somaliei, situaţie care a făcut deja comunitatea internaţională să-şi consolideze prezenţa în regiune.

UE a lansat astfel la 8 decembrie prima
operaţiune navală din istoria sa, "Atalanta", pentru urmărirea piraţilor, cu şase nave şi trei avioane de patrulare, sub comandament britanic. Circa 100 de nave au fost atacate din 2008 de piraţii somalezi, care ar fi primit răscumpărări totale de circa 120 milioane de dolari
.

Circa 12% din comerţul maritim şi 30% din ţiţeiul de pe plan mondial trec prin strântoarea Bab el Mandeb, dintre Marea Roşie şi Golful Aden.

CTF-151, care va fi plasată sub comanda amiralului american Terence McKnight, "va deveni deplin operaţională spre jumătatea lunii ianuarie", a spus Flota a V-a. Va fi vorba despre "o forţă multinaţională ce va efectua operaţiuni împotriva pirateriei în Golful Aden, Marea Oman, Oceanul Indian şi Marea Roşie", potrivit textului.

Comunicatul nu precizează ţările ce vor participa la această nouă forţă.

Un purtător de cuvânt al Flotei a V-a, Stephen Murdock, a spus că Statele Unite sunt deocamdată singure în această operaţiune, dar se vor alătura şi alte ţări. "Deocamdată nu sunt decât Statele Unite, dar ne aşteptăm să ni se alăture în viitorul apropiat şi alte ţări", a subliniat el.

CTF-151 va include trei nave şi două avioane americane şi va coordona operaţiunile cu misiunea europeană.

Decizia SUA de a forma această forţă pare menită să rezolve problemele legale
ce apar, în opinia unor ţări, în lupta împotriva pirateriei.

Aflată la origine, CTF-150 a fost formată de forţele maritime din coaliţia internaţională în cadrul operaţiunii internaţionale antiterorism Enduring Freedom, cu misiunea precisă de a asigura securitatea maritimă în Golful Aden, Golful Oman, Marea Oman, Marea Roşie şi Oceanul India. Însă din august 2008, unităţi ale CTF-150, susţinute de avioane, patrulau în Golful Aden în lupta împotrriva pirateriei, misiune care nu figura în Carta sa.

Pe viitor, CTF-150 va continua să lupte împotriva traficului
de droguri şi arme, în timp ce "noua forţă se va consacra misiunii antipiraterie", potrivit comunicatului.