joi, 23 iulie 2009

Peres vede un armistitiu. Presedintele israelian spune ca va studia un plan de incetare a focului in Gaza

derul de la Ierusalim a spus ca tara sa doreste pacea, dar in acelasi timp este determinata sa se apere de teroristi. La randul lor, oficialii militari israelieni au anuntat ca vor opri bombardamentele asupra tintelor Hamas din Gaza City si din imprejurimile acestui oras pentru trei ore, in fiecare seara, dar ca isi rezerva dreptul de a riposta la orice atac cu racheta. Anuntul comandantilor militari a venit la scurt timp de la aparitia informatiei potrivit careia Israelul ar fi dispus sa creeze un culoar umanitar in Fasia Gaza.
Intr-un interviu acordat postului Sky News, presedintele Israelului, Shimon Peres, a spus ca tara sa studiaza sugestiile pentru ajungerea la o incheiere a crizei in urmatoarele zile. “Avem o idee generala. Trebuie sa mai analizam detaliile pentru ca, din nefericire, depinde foarte mult de modul in care aceasta rezolutie de incetare a focului este organizata. O singura hartie nu poate schimba situatia”, a declarat Peres. Planul franco-egiptean de incetare a focului prevede convorbiri intre Israel si palestinieni pentru a gasi caile de rezolvare a conflictului si pentru a prezenta asigurari
ca luptele nu se vor relua. In acelasi timp, David Miliband, ministrul britanic de externe, a lansat un nou apel pentru incetarea imediata a ostilitatilor in Fasia Gaza si sudul Israelului. Intr-un mesaj rostit la sediul ONU din New York, seful diplomatiei britanice a cerut incetarea imediata a traficului
ilegal de arme catre Fasia Gaza si deschiderea granitelor acestui teritoriu pentru a putea intra ajutoarele umanitare. Apelul a fost lansat dupa ce agentiile de presa au anuntat ca peste 30 de civili palestinieni au fost ucisi intr-o scoala condusa de ONU in Gaza in urma unui bombardament israelian. “Nivelul de suferinta este imens. Necesitatea ajutorului umanitar este urgenta”, a subliniat Miliband.

Se construieste «coridorul lui Olmert»
Premierul israelian Ehud Olmert este cel care a anuntat crearea unui coridor umanitar catre Fasia Gaza, dupa ce mai multe agentii umanitare s-au plans ca situatia celor 1,5 milioane de palestinieni blocati in regiune este din ce in ce mai grava. Biroul de presa al premierului israelian a precizat ca formarea acestui cordidor umanitar a fost recomandata de sefii militari si acesta va permite accesul ajutoarelor de prima necesitate in zonele populate de palestinieni. Mark Regev, purtatorul de cuvant al premierului israelian, a spus ca aceasta masura are un statut special si are drept scop transferul de persoane si livrarea de medicamente
si alimente. Propunerea presedintelui Egiptului, Hosni Mubarak, de incetare a focului in Gaza a fost sustinuta si de secretarul de stat american, Condoleezza Rice. Egiptul, care este una dintre putinele state arabe care au incheiat un tratat de pace cu Israelul, are legaturi frecvente cu miscarea Hamas care controleaza Fasia Gaza.

Rachetele Hamas, distruse
Potrivit serviciilor
secrete israeliene, in urma ofensivei armate din Fasia Gaza au fost distruse aproximativ 60% din rachetele detinute de Hamas, dar, chiar si asa, organizatia terorista mai dispune de proiectile cu raza lunga de actiune. De asemenea, armata israeliana a distrus cladirile in care Hamas fabrica rachete si tunelele din sudul Fasiei Gaza prin care erau introduse rachetele in teritoriul palestinian. Printre rachetele ramase intacte ale Hamas sunt si cele de productie iraniana Fajr, capabile sa atinga orase israeliene, cum ar fi Rehovot si Rishon Lezion, la 16 kilometri distanta de Tel Aviv.

Al-Qaida a gasit vinovatul
Numarul 2 din organizatia terorista al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, l-a criticat dur
pe presedintele ales al SUA, Barack Obama, intr-un mesaj audio. Zawahiri il considera pe Obama responsabil pentru “masacrul” din Fasia Gaza pentru ca nu a intervenit sa opreasca ofensiva militara israeliana in teritoriul palestinian. Acesta a fost primul mesaj al liderului Al-Qaida de la declansarea operatiunii militare israeliene impotriva Hamas, pe 27 decembrie 2008. Zawahiri spune in mesajul sau postat pe un site islamist ca actiunile Israelului in Gaza sunt “o cruciada impotriva Islamului si a musulmanilor” si a calificat aceasta ofensiva “cadoul lui Obama pentru Israel”. Teroristul Zawahiri, de origine egipteana, l-a criticat si pe presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, pe care l-a facut “tradator” pentru ca a inchis granita Egiptului cu Fasia Gaza dupa preluarea puterii de catre Hamas.

Chavez se pune rau cu Israelul
Guvernul venezuelan a ordonat expulzarea ambasadorului Israelului la Caracas pentru a protesta fata de ofensiva israeliana din Fâsia Gaza si în semn de solidaritate cu poporul palestinian, a anuntat într-un comunicat Ministerul de Externe. “Venezuela a decis sa îl expulzeze pe ambasadorul Israelului, Shlomo Cohen, si o parte din personalul ambasadei Israelului, reafirmându-si atasamentul fata de pace si fata de cererea sa de a se respecta dreptul international”, se arata în textul citat de Mediafax. Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, a criticat ofensiva israeliana din Fâsia Gaza, calificând statul evreu drept “asasin”. El a apreciat ca presedintele israelian Shimon Peres trebuie “adus în fata Curtii Penale Internationale” de la Haga din cauza acestui atac.