Preturile de consum au coborat usor in august (cu 0,09%) fata de luna precedenta, in special datorita scaderii substantiale a tarifelor Romtelecom si intaririi leului, astfel ca inflatia anuala s-a temperat la 8,02%.
August este prima luna din acest an si a doua luna de dupa 1989 cand preturile de consum inregistreaza o comprimare, evolutie estimata totusi de analisti.
Anul agricol bun continua sa-si produca efectele pozitive asupra preturilor produselor agroalimentare, care, desi in august au urcat usor, cu 0,20%, si-au temperat consistent ritmul de crestere anuala la 8,8%. "Anuntul referitor la inflatia pe august nu ne-a surprins, intrucat am estimat deflatie. Totodata, chiar daca ritmul anual de scumpire a produselor alimentare
s-a temperat in august, alimentele raman principalul factor de crestere in cosul de consum, peste servicii
si marfuri nealimentare. Prin faptul ca produsele de panificatie nu s-au ieftinit in august, in conditiile unei recolte cel putin duble de grau, influenta pozitiva in continuare a anului agricol bun depinde si de evolutia altor piete – a petrolului si a energiei
", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"Estimarea noastra de deflatie a fost confirmata. Totusi, ne asteptam la o scadere si la legume, nu numai la fructe. E important de semnalat ca la legume-fructe rata anuala de crestere s-a temperat de la 7,9%, in iulie, la 3,5%, in august, si estimam ca la finalul anului va ajunge la 2%", a spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania.
Ieftinirile combustibililor, pe fondul coborarii cotatiei titeiului, au contribuit la o stagnare a preturilor produselor alimentare in august, potrivit analistului ING. Comparativ cu luna august din 2007, preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 7,75%.
Surpriza placuta a venit din sectorul serviciilor, unde preturile au inregistrat in august o contractie cu 0,90%, in principal datorita reducerii tarifelor de catre Romtelecom si a scaderii cotatiei euro
/leu, spune Chidesciuc. De la 1 august, Romtelecom a redus tarifele cu 40% la convorbirile interurbane in reteaua proprie si cu 17% la apelurile catre alti operatori de telefonie fixa, masurile fiind luate sub presiunea concurentei tot mai mari
. Preturile serviciilor au urcat cu 7% fata de august 2007.
Un alt factor de care a beneficiat inflatia anuala din august a fost un efect de baza important. Astfel, prin raportarea la o inflatie lunara ridicata, de 0,86% in august 2007, inflatia anuala a coborat cu mai mult de un punct de la maximul de 9,04%, atins in iulie.
Chiar si in urmatoarele trei luni, inflatia anuala va beneficia de un efect de baza extrem de consistent, spun analistii BCR si ING. Pentru luna septembrie, Anghel estimeaza temperarea inflatiei anuale in jurul nivelului de 7%, in principal datorita unui efect de baza si unei stabilitati a preturilor. Chidesciuc isi mentine prognoza de inflatie pentru septembrie la 0,2%, astfel ca inflatia anuala ar putea sa coboare la 7,1%, dar spune ca ar putea aparea o influenta de luat in seama din partea cursului leu/euro, care in prezent indica o depreciere. In lunile septembrie, octombrie si noiembrie de anul trecut avansul preturilor de consum a fost de 1,08%, 0,97%, respectiv de 0,93%.
Atat economistul-sef al BCR, cat si cel al ING estimeaza pentru decembrie temperarea inflatiei anuale in jurul pragului de 6%.
In misiunea sa principala, de tintire a inflatiei, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va mentine, la urmatoarea sedinta, dobanda-cheie la 10,25%, spun analistii.
In luna august cel mai mult s-au scumpit ouale, branzeturile, fasolea si cartofii, in vreme ce fructele, serviciile de telefonie, anumite legume, biletele de avion si autoturismele s-au ieftinit cel mai mu