orvegia extrage gaz la capacitate maxima pentru a deservi Europa, afectata de sistarea livrarilor ruse via
Ucraina si traversata de un val de frig, dar al doilea exportator european nu va putea suplimenta cu mult mai mult volumul exportat.
Compania norvegiana de export Gassco a livrat 342 de milioane de metri cubi de gaz in 24 de ore miercuri, un record absolut, in conditiile in care, intr-o zi de iarna, volumul normal este de 300 de milioane de metri cubi, informeaza AFP consultata de ziare.com.
"Este ceva ce nu am mai vazut pana acum, este enorm. Am atins un plafon in ceea ce priveste capacitatea", a declarat purtatorul de cuvant al grupului, Kjell Varlo Larsen.
"Iarna, functionam mai mult sau mai putin la capacitate maxima. Daca cererea va creste, nu vom putea produce mai mult", avertizase Ola Morten Aanestad, insarcinat cu comunicarea la la compania
petroliera si de gaze
StatoilHydro, inca de la inceputul crizei ruso-ucrainene.
Norvegia furnizeaza 21% din cantitatea de gaz importata de Europa, fata de 41% Rusia. Productia tarii scandinave a crescut semnificativ in ultimii ani, in conditiile in care numeroase tari europene o prefera ca alternativa la gazul rusesc.
Daca exporturile norvegiene de gaz erau de 50 de miliarde de metri cubi in anul 2000, acestea au crescut la 90 de miliarde de metri cubi in 2006 si vor depasi, probabil, 130 de miliarde de metri cubi in 2010.
In acest ritm, Norvegia va deveni principalul furnizor al UE in 2020, potrivit estimarilor Guvernului. In consecinta, reteaua sa este in permanenta utilizata la capacitate aproape maxima, iar capacitatile de suplimentare sunt reduse.
Aproape 30% din gazul norvegian este exportat catre Germania, 25% catre Marea Britanie si 15% catre Franta, potrivit cifrelor oferite de Directia norvegiana pentru hidrocarburi. Dar nivelul record al exporturilor Norvegiei ridica si semne de intrebare privind strategiile principalilor sai clienti: Germania, Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda si Luxemburg.
Varlo Larsen este de parere ca efectele crizei ucrainene asupra Europei de Vest "sunt mai degraba psihologice, pentru ca nu exista un impact direct
asupra tarilor pe care le aprovizioneaza" Norvegia. In schimb cel putin alte 11 state, printre care Austria, Romania, Cehia, Bulgaria
si Italia nu mai primesc deloc gaz rusesc.
Diferendul dintre Moscova si Kiev s-a accentuat si mai mult miercuri, cand a fost sistata complet livrarea de gaz prin gazoductele care tranziteaza Ucraina.