eprezentanţii Federaţiei Agrostar cer reducerea preţului pâinii cu 30%, ca urmare a producţiei ridicate de grâu şi a preţului scăzut, de 0,34-0,5 lei pe kilogram, al acestuia.
Secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii
Conexe, Agrostar, Tudor Dorobanţu, a declarat pentru NewsIn că grâul obţinut este bun pentru panificaţie, iar preţul pâinii ar trebui să scadă. "Preţul pâinii este la fel ca atunci când grâul era cumpărat din import cu 0,8 lei pe kilogram, în timp ce noi vindem kilogramul de grâu cu până la 0,5 lei pe kilogram ", susţine Dorobanţu.
Mai mult, acesta a spus că agenţii economici din industria de panificaţie susţin că grâul este de proastă calitate pentru a justifica preţul ridicat al pâinii.
Tototdată, reprezentantul Agrostar este de părere că recolta de grâu nu a depăşit 5,5 milioane de tone, cu o producţie medie la hectar de 3.000 de tone.
Ministerul Agriculturii a anunţat miercuri că producţia de grâu şi secară a României s-a ridicat anul acesta la 7.754.927 de tone, în creştere faţă de anul trecut cu peste 153%, când aceasta a fost de 3.062.100 de tone.
Potrivit datelor Ministerului, calitatea grâului este scăzută în majoritatea judeţelor, produsul
având conţinut scăzut de gluten şi proteine, iar în judeţele Sălaj şi Maramureş grâul obţinut este încolţit, sub limita admisă.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Morărit şi Panificaţie, Viorel Marin, a declarat pentru NewsIn că grâul obţinut de agricultorii români nu este bun pentru panificaţie, iar producătorii din industrie trebuie să vină cu soluţii tehnologice suplimentare pentru a îmbunătăţi calitatea acestuia.
Viorel Marin susţine că preţul pâinii nu va scădea chiar dacă recolta de grâu este dublă faţă de anul trecut pentru că morarii români plătesc 160 de euro
pe tona de grâu pentru panificaţie, la fel ca cei din Uniunea Europeană.
" România are cel mai scăzut preţ al pâinii din UE. În ţările membre kilogramul de pâine se vinde cu trei euro, în timp ce la noi este 60 de eurocenţi ", a declarat reprezentantul Asociaţiei Naţionale de Morărit şi Panificaţie.
În ceea ce priveşte cantitatea de grâu vehiculată de Ministerul Agriculturii, acesta spune că producţia de grâu nu a depăşit cinci milioane de tone. "Este posibil ca ministerul să fi luat în considerare o suprafaţă cultivată, mai mare
decât cea reală. Totodată, suprafeţele nu au fost cultivate 100% ", a spus Viorel Marin.
În acelaşi timp, preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat pentru NewsIn că doar 40% din grâul comercializat este bun pentru panificaţie, restul necesitând îmbunătăţiri.
Popescu a mai spus că un kilogram de grâu pentru panificaţie este cumpărat cu 0,45-0,55 de lei
, în timp ce un kilogram de grâu furajer este vândut cu 0,3 lei pe kilogram.
Referitor la preţul pâinii, Popescu a precizat că acesta nu va creşte până la sfârşitul anulu