joi, 9 iulie 2009

Angajările vor intra în hibernare

rei luni a scăzut cu 5%
Patronate: Principala explicaţie ar fi faptul că se apropie iarna
Perspectiva de angajare în construcţii a coborât cu 37% faţă de T3
Ponderea companiilor care intenţionează să facă angajări în următoarele trei luni a scăzut faţă de trimestrul anterior, de la 37% la 32%, în timp ce 11% anticipează o scădere a activităţii de recrutare sau chiar reduceri de personal, potrivit unui studiu realizat de Manpower. Cu toate acestea, angajatorii din cele zece sectoare de activitate şi din cele opt regiuni incluse în studiu au raportat previziuni pozitive pentru trimestrul următor. "Angajatorii din România anticipează un nivel optimist al activităţii de angajare pentru trimestrul patru al anului 2008. Aşa cum rezultă în urma studiului, 32% dintre aceştia intenţionează să crească numărul de angajaţi în trimestrul următor. Pe de altă parte, 11% dintre angajatori se aşteaptă la o scădere a activităţii de angajare, iar 56% nu anticipează nicio schimbare", se arată în studiul Manpower.
Numărul celor care se declară optimişti în ceea ce priveşte evoluţia angajărilor pe trimestrul al patrulea este însă în scădere comparativ cu trimestrul al treilea din acest an, când 37% dintre companii estimau o creştere a salariaţilor, dar şi faţă de primul trimestru, când prognoza era de 43%. Studiul relevă că previziunea netă de angajare calculată în funcţie de numărul celor care anticipează o creştere a numărului angajaţilor şi cei care prevăd o scădere se situează la 21%.
Şomerii din nord-vestul ţării vor fi cei mai norocoşi
În fiecare dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii se aşteaptă, pentru trimestrul 4 al anului 2008, la creşteri optimiste ce variază considerabil în ceea ce priveşte perspectivele de angajare de forţă de muncă. În Nord-Vest, mai exact în Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, angajatorii anticipează un trimestru prosper, cu o previziune de 31%, cu toate că s-a înregistrat o scădere uşoară, de 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior. Cei mai pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia recrutărilor sunt angajatorii din Sud-Vest şi Nord-Est, mai exact din Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, numai 6-7% dintre aceştia având în plan să îşi mărească personalul.
Angajatorii din regiunea Bucureşti & Ilfov anticipează un ritm activ al angajărilor, cu o Previziune Netă de Angajare de 24%, pentru trimestrul următor. Previziunea a scăzut uşor cu doar 2%, comparativ cu trimestrul anterior. Totodată, cei din regiunea centrală sunt optimişti în ceea ce priveşte planurile de angajare pentru trimestrul 4 al anului 2008, raportând o Previziune Netă de Angajare de 21%, reprezentând o scădere de doar 3% faţă de trimestrul 3 al anului 2008. Comparativ cu trimestrul anterior, perspectivele de angajare au scăzut în şapte din cele opt regiuni analizate. Scăderi considerabile s-au raportat în regiunile de Sud-Est (respectiv judeţele Constanţa, Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea şi Tulcea) şi Nord-Est, de 20 şi respectiv 16%. În regiunea de Sud, s-a înregistrat de asemenea o diminuare a previziunii de angajare, de 9%. Cu toate acestea, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă se pot orienta spre o regiune cu un grad mai ridicat de optimism, respectiv în regiunea de Sud-Vest, unde perspectiva se îmbunătăţeşte cu 4%.
Angajatorii din construcţii şi agricultură sunt mai rezervaţi decât în trimestrul anterior
În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, cele mai multe locuri de muncă disponibile vor fi în sectoarele administraţie publică şi servicii sociale, comerţul cu amănuntul şi hoteluri
şi restaurante. "În fiecare dintre cele zece sectoare de activitate angajatorii raportează o previziune netă de angajare pozitivă. Singurul sector unde angajatorii se aşteaptă la o atenuare a activităţii de angajare este sectorul energie
electrică, gaze şi apă, unde perspectiva este moderată, de numai 4%. În cinci din cele zece sectoare de activitate, previziunea netă de angajare a înregistrat creşteri majore în comparaţie cu trimestrul anterior, raportând îmbunătăţiri considerabile în sectoarele hoteluri şi restaurante, industria extractivă şi transport, depozitare
şi comunicaţii, cu 17, 14 şi, respectiv 10 puncte procentuale. În acelaşi timp, au fost raportate şi scăderi majore în sectoarele construcţii şi agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, de 37 şi respectiv 31 puncte procentuale", se mai arată în studiul companiei de recrutare.
Spania, cea mai pesimistă
La nivel mondial, cei mai mulţi dintre respondenţi se aşteaptă să sporească numărul personalului în intervalul octombrie-decembrie, însă nivelul de creştere va fi mai mic faţă de trimestrul trecut. Astfel, angajatorii din 29 de ţări au apreciat că vor avea nevoie de mai multă forţă de muncă, în timp ce în trei ţări s-au raportat intenţii de angajare negative. Firmele din India, Costa
Rica, Peru, Singapore, Taiwan, Columbia, România, Polonia, Argentina, Australia şi Africa de Sud au cele mai optimiste planuri de a duce noi oameni în companii, iar cele mai slabe intenţii au fost exprimate de cei din Spania, Irlanda şi Italia. Angajatorii din Spania au raportat cea mai pesimistă perspectivă de angajare de când s-a realizat studiul pe teritoriul lor, în anul 2003.
Studiul privind perspectivele angajării de formă de muncă a fost realizat pe un eşantion de aproape 55.000 angajatori din 33 ţări care au fost intervievaţi în legătură cu tendinţele privind activităţile de angajare din perioada octombrie-decembrie 2008. La studiu au participat 752 de firme din România. Pe parcursul acestui raport se foloseşte termenul "Previziune Netă de Angajare". Această cifră se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a numărului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Rezultatul acestui calcul îl reprezintă Previziunea Netă de Angajare.
''Principala explicaţie ar fi faptul că se apropie iarna. Niciodată nu vom vedea o creştere a numărului de angajatori care vor face recrutări între trimestrele 3 şi 4 aşa cum vedem între trimestrele 1 şi 2'', a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.
''Este ceva normal ca în sectoare precum construcţii şi agricultură să scadă numărul de recrutări pentru că vine iarna, muncitorii fiind mai mult sezonieri. În sectorul energie electrică, gaze
şi apă s-a temperat pe seama restructurărilor care s-au făcut, atunci când se privatizează o companie este de aşteptat să se facă şi reduceri de personal'', a declarat Adrian Izvoranu, preşedinte CPISC.