vineri, 27 martie 2009

Valeriu Stoica: "PSD si PNL nu au decit variante perdante"

Creierul fuziunii PD-PLD si principalul strateg al PD-L explica de crede ca PSD nu va ajunge la guvernare dupa alegerile din acest an, cind se vor produce “regrupari”. Pentru PNL profeteste “o mare tulburare” dupa ce Tariceanu nu va mai fi premier. Il atinge si pe Traian Basescu sustinind ca Vasile Blaga, daca va candida
, va fi ales si va deveni cel mai bun primar pe care l-a avut Bucurestiul vreodata.


Dupa cum stie toata lumea deja, PNL si PSD sint in negocieri si incearca sa puna la punct un proiect de colaborare cel putin dupa alegeri. Acest lucru reprezinta un pericol pentru PD-L, si anume ca in cazul in care chiar daca obtine cel mai mare numar de voturi sa piarda guvernarea. Aveti un plan B pentru aceasta situatie?

Exista un singur plan in situatia asta. N-avem nevoie de un plan B. Daca ajungem la un plan B va fi foarte rau. Dvs ati vorbit de cistigarea alegerilor si de pierderea guvernarii.Putem sa cistigam cu o majoritate firava si atunci guvernarea va fi un lucru foarte greu si va trebui sa facem compromisuri.

Dar eu cred ca acum sintem intr-o situatie mult mai buna decit era Alianta DA in 2004. Nu uitati un lucuru. Am reusit sa construim un partid, PD-L care are prima sansa in alegerile care vin in conditiile in care n-am fost la putere in perioada asta. De obicei, intr-o asemenea situatie, cum s-a intimplat in 1996-2000 stinga a fost in ascensiune. Ei bine, prin modul in care am gindit lucrurile, prin modul in care am asezat pe teren jucatorii, am oprit ascensiunea stingii.

Inteleg ca dl Tariceanu v-a facut un bine ca a dat PD-ul afara de la guvernare? Ca altfel nu ajungeati aici.

A facut o prostie foarte mare pentru PNL dar a facut un lucru foarte bun pentru noi. Eu preferm insa ca PD-ul sa nu fie dat afara de la guvernare si ca PNL sa nu fie acaparat de grupul petro-liberal. Dar asta e istorie. Important e ca in 2008 noi reusim sa avem o formula politica care sa blocheze accesul PSD-ului la guvernare.

Pai inca nu aveti?

Ba da,

Ba nu, ca tocmai vorbeam de negocieri PNL-PSD

Aici voiam sa ajung. Problema e ca ei nu au decit variante perdante. Daca merg de unii singuri pierd, daca merg impreuna, pierd.

Va dau o varianta care nu-i chiar perdanta, aceea ca ei sa se inteleaga in culise sa guverneze impreuna daca suma procentelor obtinute separat e mai mare decit a PD-L-ului

Ei bine, aici vreau sa va spun doua lucruri. Primul tine de mecanismul constitutional al Romaniei care asa cum este bun sau prost, e in vigoare, al doilea tine de mecanismul psihologic al politicienilor romani.

Vreti sa spuneti ca oricum presedintele va numi un premier de la PD-L?

Da, asa va face, va numi un premier de la partidul cu cele mai multe voturi

Dar poate nu va trece in Parlament

Dar, dvs ati vazut din ‘90 incoace un parlamentar proaspat ales care sa spuna, eu de miine imi dau demisia? Asadar, in acel moment se vor produce regrupari. Asadar, nimeni nu mai e acum atit de naiv ca sa creada ca se pot face asemenea intelegeri inainte de alegeri care sa ramina valabile dupa alegeri. Si acesta este mecanismul psihologic al politicienilor romani. Si mai ginditi-va la altceva. In ’92-’96, Vacaroiu a condus patru ani cu un guvern minoritar, chiar si Nastase a inceput cu un guvern minoritar

Atunci cind l-ati sprijnit dvs

Atunci, pentru patru luni de zile si nu regret lucrul asta. Atunci era o situatie extreme de tensionata pentru Romania si eu cred ca si acum as face acelasi lucru pentru ca blocarea lui Vadim Tudor si a PRM in acel moment era necesara. Iar integrarea Romaniei in NATO si in UE a fost posibila si pentru ca PNL a avut atunci aceasta strategie. Si daca tot ati deschis subiectul, astazi ce sa mai spui de Bogdan Olteanu care e brat la brat cu Nastase, cu Hrebenciuc …

Pai daca insistati, va intreb si eu: era mai onorabil PSD-ul de atunci decit cel de acum?

O secunda. Atunci, cum v-am spus, era o situatie de conjunctura, pentru patru luni, pe cind acum de doi ani stau impreuna.

Ati spus mai devreme ca intr-o anumita situatie ati putea fi nevoiti sa faceti unele compromisuri. Care ar fi acelea?

Exista doar doua compromisuri pe care le-am putea face. Unul e sa facem o coalitie cu PNL, dar fara Tariceanu, si unul cu vesnica solutie, reprezentantii minoritatii maghiare.

Dar cum fara Tariceanu? Vorbiti de acel grup petro-liberal. Cine dintre cei care conduc acum PNL nu este petro-liberal?

Nouazeci la suta din baza partidului. Hai sa ne imaginam ca s-a terminat acest ciclu electoral si ca Tariceanu nu mai este prim-ministru. Si-acuma sa facem un exercitiu impreuna sa vedem ce se intimpla in PNL in acel moment. Ei bine, eu va spun ca o sa fie o mare tulburare. Si nu stiu cum va iesi de acolo PNL-ul. Asadar, eu cred ca in acel moment cei care sint la baza partidului vor avea in sfirsit curajul sa spuna ce au de spus. Pentru ca altfel se vor scufunda cu totul. Vor avea de ales. Sa pastreze gruparea petro-liberala sau sa incerce o salvare. Si salvarea va fi debarcarea acestei grupari si in final, vrind nevrind vor trebui sa faca asta, sa vina cu noi. Si dati-mi voie sa transmit un mesaj: liberalii, daca vor intr-adevar sa fie intr-un partid mare, trebuie sa vina in PD-L pentru ca in PD-L exista pentru ei matca liberala, de dreapta, in care se pot regasi.

Ati convins-o pe Mona Musca sa candideze la parlament?

N-am convins-o.

Ati mai avut vreo discutie?

Am avut o discutie chiar ieri, n-am reusit s-o conving.

Care-i motivul pentru care n-ar vrea?

Nici nu cred ca este total opaca la aceasta idée dar deocamdata vrea sa lamureasca doua chestiuni: daca mai are motivatia necesara sa revina in politica dupa ce I s-a intimplat pentru ca linsajul la care a fost supusa ar fi fost demolator si pentru un barbat
si se gindeste si daca pentru partid ar putea sa constituie un handicap.

Ati fost ministrul al justitiei, stiti despre ce e vorba, dar eu am o nedumerire. Cum va explicate numirea lui Predoiu ca ministru al Justitiei, un nume agreat fara nici o problema de presedintele Basescu in conditiile in care, dupa cum se stie, a lucrat pentru Dinu Patriciu.

Eu am multe nedumeriri dar aici nu sint deloc nedumerit. Intimplarea face ca-l cunosc foarte bine pe domnul Predoiu, a fost studentul meu, am colaborat in diferite imprejurari in profesie, am lucrat in ultimul timp intr-o comisie la ministerul Justitiei pentru elaborarea amendamentelor la codului civil, este un bun profesionist si chiar daca a lucrat la un moment dat pentru Patriciu, a facut-o ca un profesionist. Asadar cred ca trebuie sa-I acordam credit si ati vazut ca si presedintele i-a acordat credit plecind tocmai de la faptul ca este un profesionist, ca este un technocrat. Pina la urma pentru PNL, Ciolos si Predoiu au fost solutii de avarie. PNL nu a mai avut, cadre, oameni politici apti sa ocupe asemenea functii si atunci a recurs la doi tehnocrati.

De unde stie dl Basescu ca dl Predoiu nu lucreaza pentru Patriciu in continuare?

In pofida temperamentului sau bine cunoscut, Traian Basescu este un om politic rational si daca trecem in revista atitudinile de principiu avute din 2004 pina astazi nu veti gasi o pozitie gresita. Asadar, in chestiunea Predoiu n-avea cum sa aiba alta parere, cita vreme lui Predoiu nu i se poate reprosa concret nimic. Si faptul ca a lucrat pentru Patriciu la un moment dat nu este un lucru care sa-i dauneze imaginii. Repet, Traian Basescu este un om politic rational

A fost rational si cind a vorbit de tonomate, avind in vedere reactiile pe care le-a stirnit?

Eu cred ca a fost o interventie deliberata si cred ca din aceasta interventie, presedintele Basescu a cistigat foarte mult electoral si cred ca a facut-o cu gindul sa cistige electoral. Dar in acelasi timp a fost si consecvent cu el insusi, pentru ca asa cum stim din 2004 si pina astazi, exista o relatie nesanatoasa intre politica, afaceri si media. Exista o tendinta de cartelare in presa, or asta pentru democratie si pentru economia de piata
inseamna un pericol mortal. Basescu, din 2004 are o atitudine ferma impotriva acestei tendinte de cartelare.Si eu cred ca acest tip de monopol care s-a creat este o primejdie grava si pentru economie, pentru capitalismul concurential si pentru democratie.

Ati mai vorbit cu presedintele Basescu in ultima perioada?

N-am mai vorbit cu Basescu din decembrie anul trecut, la Cotroceni cind am fost invitati pentru prima data ca partid politic, ca PLD, si cu acea ocazie am discutat inclusiv chestiunea comasarii celor doua partide. Si i–am spus atunci din partea PLD ca daca nu se face foarte repede aceasta comasare, inainte de locale, risca sa nu se mai faca niciodata. Si ma bucur ca liderii PD au aderat intre timp la acest mesaj.

Dumneavoastra personal pe cine ati dori drept candidat la primaria Bucurestiului din partea PD-L? Cine credeti ca ar fi cel mai potrivit?

Daca ma intrebati pe mine, am doua preferinte, Blaga si Negoita. In momentul de fata din tot ce exista in PD-L cred ca acesti doi oameni sint cei mai potriviti si oricare dintre ei ar face o figura foarte buna.

Dar de unde aceasta incapatinare la domnul Blaga de a nu accepta o asemenea nominalizare?

Eu nu cred ca e vorba de incapatinare. Cred ca fiecare om politic are un proiect personal si este firesc sa aiba, pe de alta parte exista si un proiect al partidului. Uneori, intre cele doua proiecte nu exista o legatura. El a spus foarte clar ca ar vrea sa fie la ministerul de Interne. A pornit acolo un proiect de reforma. Dar daca ma intrebati, eu cred ca el este foarte competent pe probleme de administratie si daca va accepta va fi ales si dupa aceea vom spune ca avem cel mai bun primar pe care l-a avut Bucurestiul.

UPDATE: 20:00 - “PD-L are nevoie de doi-trei ani pentru a-si cistiga o identitate”

Sinteti un fel de sahist in politica, un om care gindeste cu citeva mutari inainte. Care e urmatoarea mutare a PD-L?

Exista doua tipuri de mutari pe care PD-L le are la dispozitie. Exista mutari urgente in vederea celor doua campanii
electorale din acest an si exista mutari pe termen mediu si lung. Cum urgenta nu este domeniul meu, ma ocup mai degraba de mutarile pe termen mediu si lung. Iar aici PD-L are doua mutari de facut. Prima, sa cistige consistenta necesara pentru a nu i se mai reprosa ca este un partid fara identitate, si pentru asta avem nevoie de cel putin doi-trei ani, in al doilea rind are nevoie de un nou tip de organizare. Doua elemente sint importante aici: ce fel de oameni vom promova in viitor, si daca vorbim de reforma clasei politice ea trebuie sa inceapa in primul rind din partid, iar PD-L ca partid de dreapta ar trebui sa fie pionierul acestei reforme interne. Iar al doilea element care ar trebui sa schimbe fata partidului este in ce masura vom reusi cuplarea cu Partidul Popular European, sa devenim nu numai un partid romanesc ci si un partid european.

Vorbeati de definirea identitatii PD-L, a identitatii doctrinare…

E mai mult decit doctrina. Pentru ca in momentul de fata in program avem acest set de valori si principii care contribuie la definirea noastra doctrinara

Si ce va lipseste atunci?

Nu am vindut inca acest program. Avem nevoie de doi-trei ani pentru a vinde acest program. Eu, de exemplu, vineri si simbata voi fi la Arad si Timisoara unde voi repeta dezbaterea pe care am avut-o la Bucuresti la inceputul lui ianuarie despre doctrina dreptei. Dar nu este suficient sa facem doua trei dezbateri de genul asta. E nevoie ca perceptia publica sa fie pe masura acestui set de valori si principii si care deocamdata nu sint percepute. Daca va intreb si pe dvs nu stiti despre ce este vorba.

Nu, eu stiu doar ce declara Emil Boc, ce declara Vasile Blaga...

Ei bine, e nevoie sa avem comunicatori la nivelul partidului, si nu numai la nivel central ci si la nivel local

Ati vorbit mereu, si chiar recent, de nevoia de a dezvolta in sinul PD-L a acelui curent liberal in ideea ca liberalii din PNL ar putea fi atrasi in acest fel catre PD-L. Eu in acest moment nu vad nici un curent liberal in PD-L. Dvs sinteti destul de discret, dl Stolojan e chiar si mai discret decit dvs in ultima vreme, ceilalti lideri din fostul PLD sint mai degraba intr-un plan secund. PD-L continua sa fie identificat cu liderii PD.

E nevoie si de oameni care sa faca lucrurile importante intr-un partid. Eu, spre exemplu, trei luni de zile m-am ocupat cu o chestiune vitala. Daca aceasta chestiune nu era rezolvata, PD-L risca sa intre intr-o catastrofa de imagine

Care era pericolul ala atit de mare?

Inregistrarea juridica a partidului. Daca depaseam ziua de joi, 20 martie, fara sa rezolvam aceasta chestiune, riscul era sa ratam inscrierea in campania pentru alegerile locale ca partid nou constituit. Va dati seama ce catastrofa era?

Si ce v-a incurcat sa o rezolvati mai repede?

Ne-au incurcat niste contestatii. Si aceasta a fost o chestiune foarte discreta, dar eu m-am ocupat de ea trei luni de zile. Si vreau sa va spun ca aceasta lupta juridica finalizata cu bine a fost mai importanta decit orice interventie as fi putut sa am in aceasta perioada. A doua chestiune. Liberalii de dreapta sint in PD-L. Si aici e vorba de o distinctie care in Romania, din pacate, se admite foarte greu

Pot sa admit si asta, ca ar fi in PD-L. Dar eu spun ca deocamdata nu-i vedem. Pentru ca imaginea PD-L e data de fapt de liderii fostului PD. Eu ca alegator identific acest nou partid cu fostul PD.

In ce ma priveste voi fi de-acum vizibil in ceea ce priveste aceste programe legate de doctrina partidului. Eu personal de asta ma voi ocupa. Si vreau ca in acest an sa fac aceste dezbateri in toata tara. Unde o sa ma mai vedeti ca reprezentant al curentului liberal? Coordonez impreuna cu Adrian Videanu comisiile de specialitate ale partidului care au intre altele misiunea sa redacteze programul de guvernare. Odata ce va fi redactat se va pune problema sa vindem acest produs
, sa-l impachetam….

Asta se va intimpla dupa locale, oricum..

Poate chiar inainte de locale cu anumite programe sectoriale care intereseaza si alegerile locale. Dar eu cred ca nu ne-ati lasat deloc timp ca sa ne vedem ca liberali in noul partid. Eu repet, cred ca ceea ce am facut este foarte important. Apoi Teodor Stolojan pe temele economice sint convins ca va fi din ce in ce mai vizibil. Apoi Gheorghe Flutur. E adevarat ca nu-l vedeti in Bucuresti, dar daca mergeti in Moldova o sa-l vedeti la treaba si..

Inteleg ca dvs liderii fostului PLD sinteti cu munca in teren, iar cei de la PD cu vorba la televizor

Nu, sa stiti ca exista o perceptie deformata. Pentru ca daca vorbim de munca in teritoriu, cred ca liderii PD fac mai multa decit liderii care au provenit din PLD. Dar pina la urma sintem o echipa. Si va rog sa remarcati ca intr-o perioada foarte scurta de timp am reusit sa sudam structurile celor doua partide si sa asezonam culturile lor organizationale.

Da, nu-i usor intr-adevar sa faci o fuziune peste noapte

N-a fost o fuziune peste noapte.

Peste trei nopti

A fost o comasare peste sapte ani.Prima discutie despre nasterea acestui partid am avut-o cu Traian Basescu in decembrie 2000.

Domnule Stoica, sa va reamintesc disputa dvs cu Traian Basescu legata de fuziune?

A fost o disputa conjuncturala publica

Sa inteleg ca domnul Basescu gindea de fapt altfel decit vorbea in public?

Din punct de vedere tactic a crezut ca atunci era mai bine sa vorbeasca public altfel

A fost chiar foarte dur la adresa dumneavoastra…

Atit de multi oameni au fost duri la adresa mea ca sint ca un crocodil cu carapace, nu ma mai strapunge mai nimic

Ati facut fuziunea, urmeaza alegerile. Cum va veti imparti candidatii, ca aici cred ca veti avea o problema? Va fi un algoritm?

Cind am facut aceasta comasare am spus foarte clar ca nu aplicam nici un algoritm. Avem un singur criteriu: credibilitatea politica. Si asta este masurabila. De exemplu, pentru alegerile locale, candidatii pentru posturile de primar sint determinati pe baza sondajelor de opinie. Dar si la parlamentare va fi la fel.