vineri, 27 martie 2009

Fondurile de pensii negociaza concret intre ele pentru preluari

Piata
pensiilor private a intrat in faza fuziunilor si achizitiilor. Daca posibilele tinte de preluare neaga ca ar purta discutii cu privire la vanzarile portofoliilor, unii administratori ai unor fonduri de marime medie au recunoscut ca intentioneaza sa achizitioneze alte fonduri.
In prezent nu exista un cadru legal care sa reglementeze fuziunile sau preluarile intre fonduri, urmand ca norma privind fuziunile si achizitiile in acest sistem sa fie lansata la sfarsitul acestei luni spre dezbatere publica.

Intentiile de achizitii au fost formulate in special de companii din mijlocul clasamentului, care doresc sa-si consolideze pozitia pe piata.

Astfel, BCR Administrare
Fond de Pensii, companie aflata pe locul opt, cu 123.819 de participanti si o cota de piata de 2,97%, a declarat ca nu exclude posibilitatea unei cresteri "bulk" de portofoliu, dar se bazeaza si pe cresterea organica.

Simona Ditescu, directorul general al BCR Administrare Fond de Pensii, a precizat ca se afla in discutii cu unii jucatori din piata. "Ne va fi greu sa ajungem la nivelul fondurilor detinute de asiguratori, insa dorim sa ocupam primul loc in topul fondurilor care apartin bancilor", a spus aceasta.

"Strategia BCR Administrare Fond de Pensii difera fata de cea din perioada campaniei
intrucat aceea a fost o perioada unica, clar delimitata in timp. In continuare ne vom apropia atat clientii existenti, cat si de cei potentiali prin diverse programe de fidelizare sau atragere", a precizat Ditescu.

De asemenea, Omniasig Pensii Private, ce administreaza fondul Omniforte, vrea sa fuzioneze sau sa cumpere alt fond de pensii pentru a-si creste cota de piata pana la 2-3%, conform declaratiilor reprezentantilor companiei.

"Principalul obiectiv al companiei este acela de a administra un volum de active cat mai mare, pentru ca randamentele sa fie cat mai bune", a declarat Cristina Nitescu, CEO Omniasig Pensii.

In cazul unei achizitii, Omniasig Pensii Private are in vedere mai ales pretul pentru un participant, pentru ca tranzactia sa fie una rentabila.

Compania se afla pe locul 10, cu 63.264 participanti si are o cota de piata de 1,52%.

De asemenea, Mihai Coca-Cozma, directorul general al AIG Fond de Pensii, a declarat anterior ca, pentru consolidarea pozitiei in piata, este interesat sa preia un alt jucator din piata, cu peste 50.000 de aderenti.

Acesta a adaugat ca AIG a atras participanti cu un venit peste medie sau cu mult peste medie, deoarece vanzarile au fost facute prin intermediul bancilor. Compania s-a clasat pe locul 6 si detine 6,28% din piata pensiilor private, avand 261.125 participanti.

Totodata, Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii, administratorul fondului Aripi, a declarat pentru DailyBusiness ca pe viitor s-ar putea gandi la o fuziune sau preluare a unui alt fond de pensii, insa nu are intentii imediate.