Peste o treime dintre ocupantele poziţiilor din „Top 100 Femei de succes“, lansat săptămâna aceasta de revista Capital, conduce afaceri
proprii, iar alte 13 sunt în fruntea unor instituţii financiar-bancare.
Primele două poziţii din clasamentul Capital, ajuns la a cincea ediţie, sunt ocupate de reprezentante ale sectorului financiar-bancar: Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC România şi Republica Moldova, şi Virginia Gheorghiu, director general adjunct BERD. Din acelaşi domeniu, nou intrate în top sunt Mihaela Bîtu, head general lending products CEE, ING Bank, şi Cornelia Coman, director general adjunct ING Asigurări.
Chiar dacă în România femeile reprezintă doar una din trei persoane care ocupă o funcţie de conducere, aşa cum arată studiul Synovate realizat pentru Capital, ele pot determina schimbarea mentalităţii tradiţionaliste, care, în prezent, este în favoarea bărbatului-şef/manager. Doamnele pot realiza acest lucru punând în valoare avantajele inteligenţei emoţionale şi sociale, precum şi meticulozitatea. „Femeile pot exploata calităţi interumane specifice lor, transformându-le în avantaje şi oportunităţi, în cadrul unor domenii care să li se potrivească“, spun reprezentanţii Synovate.
Anul acesta, în top au fost incluse 18 nume noi. Cele mai multe (şase) îşi conduc propriul business, iar cinci ocupă poziţii de top management în companiile în care lucrează. Rezultate notabile au avut, anul trecut, şi doamnele din lumea artistică sau cele care ocupă funcţii importante în organisme
internaţionale, din aceste domenii provenind câte trei nou intrate. Din lumea artistică, s-au remarcat actriţele Anamaria Marinca şi Laura Vasiliu, protagoniste ale peliculei lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, cel mai apreciat film românesc al anului 2007. Rezultate notabile au avut, anul trecut, şi cele care ocupă funcţii importante în organisme internaţionale, două dintre numele noi în această ediţie a topului provenind din acest sector (Daniela Popescu, membru în Comisia Naţională pentru UNESCO, şi Gabriela Massaci, director al Institutului Cultural Român de la Londra).
Deşi participantele la top poartă cu mândrie titulatura de „femei puternice“, majoritatea au combătut opinia potrivit căreia femeie + putere = succes. Mai curând, au ţinut să menţioneze, pentru ele succesul înseamnă şi reuşitele din plan familial.
TOP Sunt 100 la număr, activează în cele mai diverse domenii profesionale, iar meritele lor sunt recunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate. Ceea ce le leagă pe toate aceste femei sunt reuşitele de excepţie în carieră, în societate şi în viaţa personală.
Multă muncă, pregătire profesională remarcabilă, realizări şi progrese constante în domeniul său de activitate şi, în sfârşit, dar nu în cele din urmă, familia – iată ceea ce poate propulsa o femeie în vârful piramidei sociale.
A realiza un top al femeilor de succes încă reprezintă, în ţara noastră, o provocare. Potrivit unui studiu al Synovate România, două treimi din managerii noştri sunt bărbaţi. Mai mult, dacă angajaţii ar putea să-şi aleagă şeful, tot în două cazuri din trei bărbaţii ar fi prima opţiune. Chiar şi aşa stând lucrurile, femeile se afirmă în număr din ce în ce mai mare şi în tot mai multe domenii, de la business şi artă până la diplomaţie sau sport. Din acest motiv, alcătuirea de către revista Capital a „Topului 100 femei de succes“, ajuns acum la a cincea ediţie, este cu fiecare an mai laborioasă, dar şi cu atât mai pasionantă.
Dacă la nivel internaţional, potrivit clasamentului realizat de revista Forbes în 2007, cea mai puternică doamnă rămâne cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în România anului 2008, femeia cea mai de succes este Ana Maria Mihăescu, şefa Misiunii IFC. Majoritatea femeilor prezente în Top 100 Forbes aparţin mediului de afaceri, constatare care este valabilă şi în cazul femeilor din Top 100 Capital. În schimb, dacă peste 30 dintre femeile din clasamentul Forbes deţin înalte poziţii guvernamentale, în topul nostru, doar una singură este implicată şi în politică: Maria Grapini, director general al companiei Pasmatex.
De notat este însă numărul doamnelor cu o carieră în mediul artistic – şapte, dintre care trei sunt actriţe. Prezenţa lor în Top 100 se datorează în bună măsură punctajului deosebit obţinut la notorietate. Când însă vine vorba de situaţia financiară, femeile din lumea afacerilor deţin supremaţia. Veniturile anuale ale doamnelor din business depăşesc 50.000 de euro, indiferent că domeniul în care activează este cel bancar, al comunicării sau al profesiilor liberale.