vineri, 27 martie 2009

Omul lui Tariceanu acuzat de santaj

Actualul secretar de stat in Cancelaria primului ministru, dar si sef al Departamentului pentru Dialog Social, Virgil Popescu, este un personaj controversat, cu un trecut presarat cu scandaluri de coruptie.
In 2001, din postura de director la filiala Mehedinti a Petrom, Popescu a avut probleme cu legea, fiind retinut de Politie sub acuzatia de fals, uz de fals, santaj si delapidare. Motivul: achizitionarea pentru Petrom a unui teren la un pret mult mai mare decat valoarea pietei. La vremea respectiva, presa a dezvaluit gaura de doua miliarde de lei pe care Popescu a dat-o societatii prin intermediul unor SRL-uri ale unor prieteni, prin cumpararea unui teren de 2,5 miliarde de lei vechi desi pretul initial era de doar 500 milioane. Ziarele vehiculau atunci si faptul ca firma care a fost implicata alaturi de Popescu in aceasta afacere a modernizat si benzinariile Petrom din judet, la preturi de doua- trei ori mai mari decat cele practicate in tara. Desi retinut de autoritati, scandalul a ramas fara urmari pentru Popescu, el preferand sa faca un pas inapoi, reluandu-si cariera universitara.
Cateva saptamani mai tarziu, in martie 2001, el a fost acuzat de santaj de catre un fost membru PNTCD, Aurel Panait. Cel din urma infiintase, impreuna cu un asociat - Nicolae Micsoniu, o firma
de paza: Vigilent Security SRL. Potrivit declaratiilor lui Panait, acesta a fost contactat de directorul Petrom care i-a cerut sa renunte la afacere in favoarea asociatului sau, amenintandu-l ca, in caz contrar, il va "termina". Drept urmare, in august 1999, cei doi asociati si-au impartit capitalul firmei de paza, lui Panait revenindu-i contractul semnat anterior cu Petrom Mehedinti. La scurt timp insa, acesta a primit din partea Petrom o instiintare porivit careia nu mai este nevoie de serviciile unei firme de paza.
In 2002, Popescu a fost implicat intr-un alt scandal de proportii, alaturi de prim-procurorul la Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti, Irinel Paun. Procurorul era acuzat, intr-o sesizare primita la Curtea Suprema de Justitie, ca ar fi primit 20.000 dolari de la Virgil Popescu si de la tatal acestuia. Procurorii au constatat insa ca declaratiile martorilor care sustineau luarea de mita fara sa aiba probe nu se sustin, in conditiile in care acestia erau in relatii de dusmanie cu Irinel Paun. Pe de alta parte, Popescu este actionar principal la firma Automotive Trading SRL, a carei tituatura este similara cu societatea controlata de Tariceanu "Automotive Trading Services".