ivizat asupra delicatei chestiuni a sinuciderii asistate, dar constient ca actuala zona gri nu este satisfacatoare, Consiliul Federal din Elvetia a hotarat saptamana trecuta sa lanseze o consultare, scrie ziarul elvetian Le Temps, citat de Agerpres. Printre variantele studiate, se profileaza doua optiuni: adoptarea de restrictii legislative si interzicerea pur si simplu a asociatiilor de asistare a sinuciderii, precum ""Exit"" si ""Dignitas"". In acest context, Exit a reactionat marti, 23 iunie.
Asociatia se teme ca restrictiile legislative sau interdictiile prevazute de Consiliul Federal vor da nastere la evolutii necontrolate. Ea ameninta deja cu un referendum.
"Nu ne-am opus unei mai bune
incadrari legale, dar restrictionarea activitatilor noastre sau interzicerea lor ar avea consecinte nefaste. Acest lucru nu ar face decat sa mareasca suferintele umane!", afirma presedintele Exit, Hans Wehrli. Jerome Sobel, presedintele filialei Exit din Romandia, adauga: "Daca se vrea supravegherea contabilitatii sau o mai buna incadrare sau formare a personalului calificat, este acceptabil. Dar daca Consiliul Federal vrea sa ne interzica, vom organiza un referendum!"
Restrictionarea asistarii sinuciderii doar la bolnavii al caror sfarsit este iminent si stabilit clar ar reduce de fapt cu aproape o treime persoanele care apeleaza azi la Exit. Persoanele tetraplegice, care sufera de scleroza in placi, de boli
nevralgice degenerescente sau chiar de Alzheimer, si care doresc sa moara, risca in aceasta situatie sa-si provoace singure moartea, cu un risc ridicat de ratare, insista Hans Wehrli.
Interzicerea totala a organizatiilor ar putea sa-i faca pe medicii insuficient formati sau pe rudele bolnavilor sa practice ilegal eutanasia, ceea ce ar putea produce efecte nedorite, subliniaza Exit. Daca natrium pentobarbitalul, care nu se da decat pe reteta, este prost administrat sau dozat cum nu trebuie, acest lucru ar putea provoca stari de voma, o agonie lenta sau stare de coma.