sâmbătă, 15 august 2009

Dinastia Khamenei omoara opozantii iranieni

Situatia continua sa fie tulbure in Teheran si in alte mari orase din Iran. Amenintarea proferata de Ali Khamenei, "Ca­lauza Suprema a isla­mismului ayatollahilor" i-a speriat pe demon­stran­ti si pe sefii lor, dar nu intratat incat sa-i faca sa renunte definitiv la a iesi pe strazi si a-si exprima nemultumirile.
Numarul demonstrantilor a scazut dramatic, totusi cateva sute de tineri au manifestat ieri in Piata Baharestan, din fata Parlamentului iranian; im­potriva lor politistii au folosit gaze lacrimogene si chiar gloante. Fortele de ordine i-au impiedicat sa mai aprinda lu­­manarele acolo unde a fost ucisa studenta Neda Agha Sol­­tan (27 ani). Familia
tinerei impuscate a fost silita de autoritati sa se mute din casa
in care locuia. Un numar de 140 de protestatari au fost arestati. Ei vor fi anchetati de Saeed Mortazavi, unul din cei mai duri procurori iranieni, denumit "macelarul presei".
Mahmoud Ahmadinejad, castigatorul alegerilor trucate, s-a adresat pe un ton ireveren-tios presedintelui american Barack Obama cerandu-i sa inceteze sa se mai amestece in afacerile
interne ale Iranului. El i-a ca­lificat pe responsabilii britanici si ai altor state occidentale drept "retardati politici".
De teama, adversarii lui Ahmadinejad au coborat tonul. E evident ca in Iran a avut loc o "cearta in familie", pentru ca extremistii lui Ahmadinejad si reformistii lui Moussavi sunt progeniturile aceluiasi Roholah Khomeini, Ghidul Suprem nascator al funda­mentalismului iranian si al Revolutiei Islamice din Iran. Din aceeasi "familie" fac parte si ceilalti fosti can­didati la presedintia Iranului: Mir Hossein Mussavi, liderul "reformistilor", Mohsen Rezaie, fost comandant al Gardienilor Revolutiei si Mehdi Karroubi. Rezaie si-a retras reclamatiile facute la Tribunal impotriva fraudarii alegerilor, Karroubi a renuntat sa mai organizeze o zi de doliu in memoria victimelor represaliilor. Se asteapta ca si Mussavi sa-si retraga acuzatiile.

Conducatorul Suprem spiritual al Iranului, ayatollah Ali Khamenei, urmasul lui Khomeini, a condamnat manifestatiile, ca fiind lucrarea Diavolului. "Cu niciun pret, guvernul si natiunea iraniana nu se vor lasa ingenuncheate", a declarat Ali Khamenei. Putini stiu insa ca in spatele acestuia actioneaza zelul fanatic al lui Mujtaba, cel de-al doilea fiu al lui Khamenei.
Mujtaba mostenitorul