Rusia a avertizat vineri împotriva riscului de a "izola" regimul de la Teheran, în timp
ce Roma şi Parisul au cerut o poziţie "fermă" în privinţa violenţelor electorale din Iran, cu ocazia reuniunii G8 care a început joi seară la Trieste, Italia, transmite AFP.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat că "izolarea Iranului" este "o abordare eronată", la finalul unei discuţii cu ministrul italian de externe Franco Frattini. Întrebat despre dorinţa miniştrilor de externe ai ţărilor G8 de a condamna violenţele care au urmat alegerilor prezidenţiale iraniene, Lavrov a răspuns că "nimeni nu vrea să condamne" procesul electoral din această ţară.
"Cuvântul cheie este implicarea" Iranului şi nu izolarea sa, a adăugat şeful diplomaţiei ruse, a cărui abordare se vrea mai conciliantă decât cea a Washingtonului şi Parisului.
G8 reuneşte Italia, Marea Britanie, Germania, Franţa, Statele Unite, Canada, Japonia şi Rusia.
Frattini s-a declarat însă convins că documentul
final al reuniunii "va codamna" violenţele din Iran. "Vom avea un document bun
" care "va condamna" reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor din Iran, "dar care va reaminti în acelaşi timp că procesul electoral este o problemă iraniană", a explicat Frattini.
Ministrul francez de externe Bernard Kouchner a subliniat înainte de a pleca spre Trieste că "între ingerinţă şi pasivitate, marja este foarte îngustă". "La G8 în această seară, vom încerca. Textul este în studiu şi nu există numai dorinţa de a condamna, există nevoia de a produce la Trieste un text ferm şi o vom face", a spus el.
Rusia ceruse luni autorităţilor iraniene să rezolve "diferendele" pe care le are cu opoziţia "în conformitate cu Constituţia", adăugând că pleacă de la principiul că "toate problemele legate de alegerile din Iran sunt o problemă internă a acestei ţări".
Secretarul de stat adjunct pentru probleme politice William Burns, numărul trei în Departamentul de Stat, urma să aibă o întrevdere bilaterală cu Lavrov joi seară, potrivit unei surse americane. Burns o înlocuieşte pe Hillary Clinton, care a suferit săptămâna trecută o fractură de cot.
Ministrul italian şi-a exprimat şi dorinţa ca Uniunea Europeană să îşi formuleze o poziţie comună în ceea ce primeşte primirea de către ambasade a "persoanelor care vor să fugă şi care au nevoie de îngrijiri medicale" în urma represiunii din iran.