sâmbătă, 15 august 2009

Catedrala Mantuirii Neamului, de zece ori mai mica decat Casa Poporului

Catedrala Mantuirii Neamului va avea o inaltime de 110 de metri, cat un bloc cu 30 de etaje, va fi asigurata impotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter si va avea o suprafata de 38.000 de metri patrati, adica de zece ori mai mica decat Casa Poporului. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au avut, vineri, o noua consultare cu arhitectii si inginerii specialisti care au proiectat si au realizat dupa proiectele lor biserici de mari dimensiuni in mediul urban, dupa anul 1990, referitor la proiectarea Catedralei Mantuirii
Neamului.

Acesta a fost al doilea Simpozion tematic consultativ "Noua
Catedrala Patriarhala, Catedrala Mantuirii Neamului, arhitectura, structura, utilitatea culturala" - concurs
pentru Catedrala propriu-zisa, care este organizat pe baza unei tematici date. Potrivit Mediafax, la intalnire a fost adusa si o macheta reprezentand Catedrala Mantuirii Neamului, acest proiect fiind in proportie de 90 la suta cel dupa care va fi realizat lacasul de cult, potrivit coordonatorul proiectului, inginerul Eugen Iordachescu.

Totodata, acesta a explicat stadiul lucrarilor. El a spus ca Biserica Ortodoxa Romana a obtinut 11 hectare langa Parlament pentru construirea Catedralei, dar ca pentru demararea lucrarilor au fost necesare 23 de avize de constructie si devierea unor instalatii si daca vor fi definitivate proiectele, la sfarstitul anului ar putea incepe lucrarile de constructie. El a mai declarat ca ridicarea Catedralei este o reparare morala adusa bisericii, intrucat pentru construirea Palatului Parlamentului au fost demolate trei biserici si mutate alte doua.

Biserica va fi construita in stil bizantin romanesc , avand un pridvor generos, unde vor fi pictate imagini ale tuturor manastarilor reprezentative din Romania si din diaspora, a mai spus Iordachescu. Catedrala va fi o structura de beton armat cu ziduri de caramida, in interiorul careia vor putea asista la slujba aproape 5.000 de pelerini.

Cladirea va avea cinci etaje, intre care trei subterane si doua deasupra solului, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterane si doua spatii de cazare, totalizand 500 de locuri. De asemenea, lacasul va avea trei altare si un pridvor care va ramane deschis zi si noapte. De asemenea, Catedrala va avea doua hramuri: Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor) si Sfantul Apostol Andrei, si s-ar putea ca la subsol sa mai existe un al treilea hram Sfantul Dionisie. "Avem nevoie de spatii pentru intalnirea pelerinilor si ma refer aici, nu numai la cei care vor veni din tara, cat si la cei care locuiesc in afara granitelor. Vom amenaja spatii unde pelerinii sa poata manca pentru ca, in afara de hrana spirituala, au nevoie si de cea fizica", a declarat Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, prezent la al doilea simpozion privind proiectul de construire a Catedralei.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a spus ca lucrarea ar putea costa aproape 400.000 de milioane de euro, bani
in care sunt incluse finisajele, sculptura si pictura. Catedrala ar putea fi terminata in sase, sapte ani, constructorii estimand ca trei ani ar fi necesari pentru "lucrarea la rosu". Intrebat cati credinciosi ar putea sa incapa in Catedrala Neamului, Preafericitului Parinte Daniel a raspuns ca intre 5.000 si 125.000.