sâmbătă, 15 august 2009

Marea Britanie intentiona sa lanseze un atac chimic asupra capitalei nipone, Tokio, in 1944

Marea Britanie intentiona sa lanseze un atac chimic asupra capitalei nipone, Tokio, cu aproape un an inainte ca bombardamentele americane asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki sa puna capat Celui de-al Doilea Razboi Mondial, releva documente
din arhive britanice, declasificate vineri si citate de AFP, potrivit Agerpres.

Acest proiect, ramas ascuns publicului timp de 65 de ani, prevedea utilizarea gazelor chimice impotriva civililor japonezi in 1944. Daca el a ramas in stadiul de schita, un memorandum detaliat descria masurile ce ar urma sa fie adoptate pentru ca atacul sa fie cat mai ucigator posibil.
In acest document, profesorul Brunt schiteaza metodologia unei astfel de operatiuni. El sugereaza ca bombardamente initiale sa fie dirijate spre zonele urbane cele mai dense in constructii, utilizand dispozitive incendiare "suficiente pentru a da foc unor zone cat mai intinse".
O data ce imobilele in flacari din Tokio ar fi fost distruse, atacul cu gaze "pe strazile cele mai moderne" ale capitalei nipone putea sa inceapa, estima el.
Brunt avertizeaza totusi ca dispunerea strazilor orasului Tokio este putin propice unei astfel de operatiuni. "In zonele dense in constructii de tip japonez, unde strazile sunt stramte, fluxul unui nor de gaze
ar fi jenat de ingustimea strazilor", scrie el.

Atacul era preconizat sa aiba loc vara, avandu-se grija sa se evite ploile estivale, intrucat frigul ar putea diminua efectele gazelor. In zonele cele mai dens populate ale capitalei, "un foarte mare numar de mici bombe" va fi necesar, mai avertizeaza el.

Potrivit lui Mark Dunton, istoric atasat Arhivelor nationale britanice, acest document
este interesant caci el arata ca britanicii "ar fi putut s-o ia inaintea SUA in gandirea” razboiului.

SUA au lansat bombe nucleare asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki in 6 si 9 august 1945, ucigand peste 210.000 persoane. In mai putin de o saptamana dupa atacul de la Nagasaki, Japonia si-a anuntat capitularea in 15 august 1945, punand capat astfel Celui de-al Doilea Razboi Mondial.